FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hamulce na tor i nietylko
Autor Wiadomość
Lejek 
Specjalista

Auto: Peugeot 306
Wysłany: Sro Lis 12, 2008 11:16   Hamulce na tor i nietylko

No wlasnie jak w temacie, nadchodzi powoli czas na zabranie sie za heble w autku. Doswiadczenia propozycje ??? EBC, Zimmerman tylko i wylacznie ?? Co myslicie nad takim zestawem jak np. Brembo Max (zaskakujaca tanie jak na brembo) no i do tego np. Klocki Ferrodo Premier, a może ATE PowerDisc, Jaki plyn ?? gdzie moge dostac przewody w stalowym oplocie i czy w ogole pchac sie w takie rozwiazania ?? Troche poczytalem o tym i tamtym i mam jeden wielki mętlik w koncu. Moze ktos z was ma doswiadczenia i sie z nimi podzieli. Autkiem oczywiscie staram sie jezdzic regularnie na MM, ale rowniez cywilnie smigam czasami...

`94 Pug 306 Xsi 2.0 upalanie :)
`12 Octavia II FL 1.6 LPG...
Ostatnio zmieniony przez Sro Lis 12, 2008 23:36, w całości zmieniany 2 razy  

Simonides6 
znawca

Wysłany: Sro Lis 12, 2008 11:28   

Brembo Max - same złe opinie słyszałem, osobiscie nie miałem ale niestety swoje sie naczytałem
Ferodo Premier - dobry seryjny klocek, dużo wiecej wytrzymuje niz seryjny ATE, który mi sie pokruszył
Seryjna tarcza ATE - sporo mi wytrzymała, chyba 3 komplety klocków i nadal nic nie bije, a jak wspominałem klocki rady nie daja :D

ot moje doswiadczenia :]

Lejek 
Specjalista

Wysłany: Sro Lis 12, 2008 11:48   

Simonides napisał/a:
Brembo Max - same złe opinie słyszałem, osobiscie nie miałem ale niestety swoje sie naczytałem
Ferodo Premier - dobry seryjny klocek, dużo wiecej wytrzymuje niz seryjny ATE, który mi sie pokruszył
Seryjna tarcza ATE - sporo mi wytrzymała, chyba 3 komplety klocków i nadal nic nie bije, a jak wspominałem klocki rady nie daja :D

ot moje doswiadczenia :]

Mowisz ogolnie ze ATE spoko wiec moze taki zestaw Tarcza ATE PD + Klocek Ferrodo DS Performance chba tak to sie pisze... Czytalem rowniez ze EBC Green potrafi sie pokruszyc zeszklic i w ogole niekoniecznie na traczach nawiercanych nacinanych.... Czy zakladac na tyl standard czy rowniez cos mocniejszego przynajmniej klocek ?? Nie chciałbym wywalic kupe kasy na niewiadomo jakie heble a cos musze zrobic z hamulcami...

Ostatnio zmieniony przez Sro Lis 12, 2008 23:38, w całości zmieniany 2 razy  

patrynioo 
Specjalista

Auto: Civic 2x
Wysłany: Sro Lis 12, 2008 21:42   

Co do kombinacji Brembo Max + Ferodo Premier w Corsie spisuja sie swietnie, bardzo latwo odczuc granice zablokowania kół. Co prawda w tym sezonie poszly 2 komplety klocków i komplet tarcz. Jechane wszystkie mm po 2 driverów, strefa wschodnia i puchar PZM. Uklad zalany jest plynem DOT 5.1. Jestesmy zadowoleni z tej kombinacji.

A co do tylu, po wymianie tloczków na nowe i zamontowaniu szczek ferodo, za mocno hamuje tyl, co widac bylo na mm.
Co do tylu polecam zalozyc serie tarcze + dobry klocek.
A przód polecam cos lepszego od serii.

Jusiak Rally team
Ostatnio zmieniony przez patrynioo Sro Lis 12, 2008 21:44, w całości zmieniany 1 raz  

polll6 
drag czempion

Wysłany: Sro Lis 12, 2008 22:27   

z mojego doswiadczenia wynika :D : kazde hamulce beda dobre jesli ich nie spalimy :) aktualnie w 106 mam ate power disc i miekkie klocki jurida kilka osob latalo 106 i kazdy mowil kurka hamuje to :D do tego plyn ferodo racing 5.1 z tego zestawu jestem bardzo zadowolony a zdarza mi sie czesto hamowac z predkosci 2.. paru

ate power disc + ferodo premier i do tego plyn ferodo racing 5.1 jest to zestaw ktory da troche frajdy i skróci droge hamowania i do tego zestawu nie ma sensu zapodawac przewodow w oplocie :) takie jest moje zdanie

jesli chcesz poleciec w hardcor to tarcze nacinane lub nawiercane + ferodo ds + przewody w oplocie + ferodo racing 5.1 = masa frajdy :D w momencie mysli o hamowaniu liczysz do pieciu... i dopiero hamujesz :D

"To jest pokolenie któro uczyło się jeździć na pachołkach... MY uczyliśmy się na zusie i zawadówce :-) "

Lejek 
Specjalista

Wysłany: Sro Lis 12, 2008 23:36   

Dzieki za podpowiedzi, nurtuje mnie jeszcze taka rzecz mianowicie waga autka takze ma znaczenie i nie wiem czy ja z podobnych zestawow bede zadowolony :) W sensie jakies 1100 kg Wasze chyba nieco lzejsze... prawda??

polll6 
drag czempion

Wysłany: Sro Lis 12, 2008 23:58   

z tego co ja podalem bedzisz zadowolony :) chociaz nie wiem czy u mnie nie ma podobnych tarcz i zaciskow :)

moja 106 wazy 930 kg z pelnym bakiem paliwa... ostatnio gdy wyprulismy wszytsko ze srodka auto przestalo hamowac trzeba bylo bawic sie korektorem sily hamowania...

"To jest pokolenie któro uczyło się jeździć na pachołkach... MY uczyliśmy się na zusie i zawadówce :-) "

Lejek 
Specjalista

Wysłany: Czw Lis 13, 2008 00:17   

Cytat:
tego co ja podalem bedzisz zadowolony chociaz nie wiem czy u mnie nie ma podobnych tarcz i zaciskow

moja 106 wazy 930 kg z pelnym bakiem paliwa... ostatnio gdy wyprulismy wszytsko ze srodka auto przestalo hamowac trzeba bylo bawic sie korektorem sily hamowania...

Dlaczego?? za lekkie ??

MicO6 
znawca

Wysłany: Czw Lis 13, 2008 21:25   

tak czytam głównie u Polla :) zachwyt Ferodo płynem.. a jeździł ktos z was na płynie MOTULA ?? JEDYNY PŁYN DO TAKIEJ JAZDY !! Żadne ferodo sie nie nadaje. Kogo nie zapytacie z doświadczonych ludzi w rajdach, każdy jezdzi na MOTULU. Nie do zagotowania płyn.

CZ. 2

Pollu jak auto zrobiło sie lekkie i przestało hamowac to kurka normalnie przełamujesz prawa fizyki !! Cos nie bardzo chce mi sie w to wierzyc. Moze poprostu miales takie odczucie na dupo-hamowni. To tak jak obranym ze srodka autem wjedziesz na kamyczki i od dzwieku ci sie wydaje ze jedziesz duzo szybciej.
Ostatnio zmieniony przez MicO6 Czw Lis 13, 2008 21:27, w całości zmieniany 1 raz  

polll6 
drag czempion

Wysłany: Czw Lis 13, 2008 21:50   

heheh mico wzialem pod uwage aspekt cenowy... motul jest troche drozszy... kazde profi auto jest zalane motulem... :D nawet jak ma reklamy castrola.... hehehehe

a sens przestalo hamowac.... tzn bralo mocno tylem duzo za mocno... co wiaze sie ze strata na kazdym hamowaniu :)

MicO6 
znawca

Wysłany: Pią Lis 14, 2008 10:54   

;) hehe.. no czyli hamowalo tylko zle... mase z auta glownie zabrales z tylu dlatego tyl lepiej hamowal :)

Lejek 
Specjalista

Wysłany: Wto Lis 18, 2008 22:18   

Ok, wypyralem jeszcze cos takiego jak tarcze mikoda co myslicie ?? Słyszeliscie cos wogole na ten temat ?? www.mikoda.pl

arii 
Specjalista
ladomaniak

Wysłany: Czw Lis 20, 2008 23:55   

ja używałem mikody wentylowanej frezowanej i nawiercanej i byłem zadowolony. jak na moją jazde wystarczyły.. ;)

DACAR - Auto Części
Chełm, al. Armii Krajowej 9 lok. 5

Lejek 
Specjalista

Wysłany: Pią Lis 21, 2008 08:42   

arii napisał/a:
ja używałem mikody wentylowanej frezowanej i nawiercanej i byłem zadowolony. jak na moją jazde wystarczyły.. ;)

Na jakich klockach jezdziles w tamtym czasie ?? Nie grzały ci się te tarcze? Slyszalem ze lubia czerwony kolor i potrafia sie szybko zniekształcac. "Jak na twoja jazde" tzn tylko starty w MM czy Kjs czy jazda codzienna rowniez??

arii 
Specjalista
ladomaniak

Wysłany: Nie Lis 23, 2008 15:41   

lejek napisał/a:
Na jakich klockach jezdziles w tamtym czasie ?? Nie grzały ci się te tarcze? Slyszalem ze lubia czerwony kolor i potrafia sie szybko zniekształcac. "Jak na twoja jazde" tzn tylko starty w MM czy Kjs czy jazda codzienna rowniez??

Klocki textara. nie odczułam zbytniego grzania, a jeździęłm gdzie się dało jazda codzienna MM i KJS. Przynajmniej nie miałem już problemów z hamowaniem. Układ miałem zalany DOT 4 też textarowski

DACAR - Auto Części
Chełm, al. Armii Krajowej 9 lok. 5

Odpowiedz do tematu