Rzeczywiście w klasyfikacji nie ujęto wielu punktów, ale nikt nic nie mówi o odjęciu punktacji z jednej rozegranej rundy, co w regulaminie jest zapisane tak:
"8.1 Po zakończeniu sezonu MSW PZM klasyfikacją końcową objęte zostaną załogi, które wystartowały w co najmniej 2 rundach, a liczone będą najlepsze wyniki z n-1 rund (n-liczba wszystkich rund rozegranych w sezonie)."
Dla niektórych załóg ( w zależności od tego która runda zostanie odliczona) może to zmienić bardzo dużo.
Auto: V V C
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 347
Wysłany: Czw Gru 11, 2008 17:16
Okazuje się, że bardzo ważne są szczegółu regulaminu, głównie takie:
7.3 Punkty do rocznej klasyfikacji generalnej i klasyfikacji w klasach zdobywają wyłącznie uczestnicy zrzeszeni w klubach sfederowanych w Polskim Związku Motorowym.
8.1 Po zakończeniu sezonu MSW PZM klasyfikacją końcową objęte zostaną załogi, które
wystartowały w co najmniej 2 rundach, a liczone będą najlepsze wyniki z n-1 rund (nliczba wszystkich rund rozegranych w sezonie).
8.2 Załoga będzie sklasyfikowana razem (tj. kierowca i pilot) pod warunkiem wspólnego udziału w n-1 rundach liczonych do klasyfikacji (w przypadku gdy pilot przejedzie mniej niż n-1 rund z danym kierowcą nie będzie klasyfikowany)
Niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest:
Jeśli ktoś startuje np. w czterech rundach jako niezrzeszony a poźniej jako członek klubu to do koncowej klasyfikacji liczą mu sie punkty zdobyte we wszystkich rundach czy tylko zdobyte jako zrzeszony ??
A kto ma odjęte?
bo np. nasza załoga- Junczyk A/Junczyk J nie ma nic odjętego. Zmieniliśmy samochód i klasę tracąc w ten sposób zdobyte w klasie trzeciej punkty. Mam swoją klasyfikację, w której nie odejmowałam żadnych punktów(bo nie wiem z której rundy powinnam) i niczym się nie różni od klasyfikacji do której jest link na tym forum. Regulaminy są ustalane w konkretnym celu i uważam że trzeba ich przestrzegać. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Nie odpowiadaj pytanie na pytanie to raz, dwa Ci co mają mieć odjęte to mają - zaznaczone na szaro, a trzy proponuję przeczytać regulamin jeszcze raz i ze zrozumieniem.
Dla ułatwienia: liczy się N-1 rozegranych rund w sezonie. ROZEGRANYCH - nie przejechanych przez danego zawodnika. Czyli jeśli zawodnik przejechał wszystkie rundy odejmuje mu się tą w której zdobył najmniej punktów, jeśli przejechał mniej niż było rozegranych nie odejmuje się nic.
To, że zmienialiście samochód to Wasza sprawa, punktów nie straciliście - w generalce nic nie macie odjęte a w klasach jesteście sklasyfikowanie w obu.
_________________ jeśli wszystko jest pod kontrolą to znaczy, że jedziesz za wolno
Jak rozmawiałam z Prezesem na temat odejmowania to sam nie był pewien jakie rundy mają być odjęte- stąd moje wątpliwości.
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie mi o co chodzi w tym punkcie regulaminu.
Jak się wraca do rajdów po ośmiu latach to można się trochę pogubić, bo zmieniło się praktycznie wszystko.