FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fotografowanie na imprezach AKCh
Autor Wiadomość
ks555 
Widać, że się stara

Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 15:10   

Nie będę się rozpisywał ale w 100 % popieram Prezesa.
(a tak na marginesie to wydaje mi się, że całą burzę wywołali fotografowie - więc niech mają żal do siebie).

gregMK 
Widać, że się stara

Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 07:44   

jeżeli mogę sie wtrącić do dyskuji ,punkty bezpieczeństwa jak najbardziej wskazane wypo
ks555 napisał/a:
a tak na marginesie to wydaje mi się, że całą burzę wywołali fotografowie - więc niech mają żal do siebie

powiem krótko tak (bo sam troche pstrykam ,no i czasami jeżdze ,obecnie bardziej jeżdze ) dla fotografów podejście do robienia zdjęć jest takie samo jak kierowców do jeźdzenia ,sprzęt nierzadko jest podobnej wartości co nasze samochody ( mój napewno :/ ) i narzucnie co i jak będzie sie działo z ich twórczą pracą ... jest powiedziałbym delikatnie nie na miejscu , zresztą z tego co widzę zawsze jest obszerna relacja foto z każdej imprezy , tym bardziej nie rozumiem całego zamieszania <szok>

[ Dodano: 2009-04-27, 10:51 ]
z imprezy organizowanej przez AK kielce w której regularnie startują już wasi zawodnicy nie ma takich akcji z robieniem zdjęć ,a super oes pretenduje już do miana jednej z lepszych amatorskich imprez w kraju , zdjęcia z imrez można zobaczyć np w WRC na hoga rajdy http://rajdy.hoga.pl/galeria/galeria.asp?gid=1489
macie świetnych fotografów ,robią naprawde profesjonalne foty ... i powinniście to docenić a nie próbować decydować za nich jakie zdęcia wam pasują ,tyle odemnie nie chce za bardzo ingerować w wasze kłutnie na waszym podwórku ,ale miło by było zobaczyć jeszcze swojego rzęcha na waszej imprezie .... pozdrawiam obydwie ze stron

Wasyl6 
drifter

Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 09:59   

A jak wyglądała wczorajsza impreza pod względem fotografowania?

misi3k6 
Specjalista

Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 10:13   

Wasyl napisał/a:
Tak jak to sobie prezes założył...

Wasyl6 
drifter

Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 10:22   

misi3k napisał/a:
Wasyl napisał/a:
Tak jak to sobie prezes założył...

A konkretniej? Fotografowie się trzymali nowego regulaminu, czy po prostu nikt nie focił?

misi3k6 
Specjalista

Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 10:44   

Ja się trzymałem nowego "regulaminu" (jeżeli można to nazwać regulaminem bo chyba automobilklub powinien wydać jakąś uchwałę w tej sprawie?) i robiłem fotki ze zbocza. Byłem może ze 30 minut więc dużo nie mam. Wrzucę jak będę miał trochę czasu. Widziałem, że ktoś dostał zezwolenie na wejście na tor no i było parę osób robiących foty z góry.

Wasyl6 
drifter

Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 11:11   

misi3k, czaje...
Trzeba coś wspólnie ustalić, bo to nie ma sensu... :)

misi3k6 
Specjalista

Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 11:28   

Wasyl, ja się z twardogłowymi bić nie będę. Nie to nie, swoje racje przedstawiłem, zostałem wyśmiany, więc nie mam zamiaru dalej dyskutować na takim poziomie.

jimmijump6 
Specjalista

Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 13:11   

Nie wiem jak inni fotografowie, ale ja nie pstrykałem bo mi sprzęt nie pozwala na robienie zdjęć z korony... tzn mógłbym robić ale mijałoby się to z celem bo zdjęcia wyszłyby kiepskie. A papieru o przyznanie akredytacji w takiej formie w jakiej zobaczyłem ją na torze nie podpiszę.
.

spider666 
drifter
rajdowiec :)

Auto: V V C
Wysłany: Wto Kwi 28, 2009 11:17   

Chcialbym zeby tak wszyscy potrafili zbojkotowac idiotyczne przepisy PZMlotow co do np. KJS

jak zasady fotografowania

kein Alkohol, kein Nikotin
gib mir Benzin

HaGie6 
prawdziwy tuner
Pomylone Gary

Wysłany: Wto Kwi 28, 2009 14:28   

a czemu ten regulamin tyczy sie tylko toru ?

mikae 
prawdziwy tuner
ten zły

Auto: czarny mietek
Wysłany: Wto Kwi 28, 2009 14:59   

HaGie, bo dolna część toru jest tylko na torze ;)

Panowie - może sformułowania nie są zbyt fortunne w tym regulaminie ale wszyscy na pewno się zgodzą, że porządek trzeba zrobić bo nie może być tak, że po torze biega każdy kto chce i gdzie chce.

Druga kwestia to wykorzystywanie zdjęć przez AKCh. Klub organizuje imprezę, przyjeżdżają ludzie aby wystartować a wy możecie porobić fajne zdjęcia, wy wykorzystujecie wizerunek fajnego auta (nie Waszego) aby chwalić się swoimi osiągnięciami - pytacie każdego o zgodę czy możecie robić mu zdjęcia i potem publikować w necie? (nawiązując do tematu zdjęcia z tematu o Auto Szlif).
Jeśli ktoś zrobił mi (mojemu autu) zdjęcie i wykorzystuje je do pokazywania w sieci to uważam, że tak samo ja mam prawo do wykorzystania tego zdjęcia.

Idąc dalej takim tokiem jak do tego wszystkiego podchodzicie to kółko się zamyka i prowadzi do absurdu.

Może trochę źle zostało sformułowane "zrzeczenie się praw" bo nikt nie może od Was (fotografów) żądać zrzeczenia się praw do własnej pracy twórczej, na dniach regulamin zostanie dopracowany tak aby był "i wilk syty i owca syty" ;)

"Zbuduj swoją stronę www w 30 minut!"

Piszę poprawnie po polsku
.
Ostatnio zmieniony przez mikae Wto Kwi 28, 2009 15:00, w całości zmieniany 1 raz  

HaGie6 
prawdziwy tuner
Pomylone Gary

Wysłany: Wto Kwi 28, 2009 15:09   

mikae, chodzi mi czemu ten regulamin tez nie dotyczy innych imprez akch kjs itp...

misi3k6 
Specjalista

Wysłany: Wto Kwi 28, 2009 15:30   

mikae napisał/a:
Jeśli ktoś zrobił mi (mojemu autu) zdjęcie i wykorzystuje je do pokazywania w sieci to uważam, że tak samo ja mam prawo do wykorzystania tego zdjęcia.
Przykro, że muszę Cię uświadomić ale zgodnie z prawem nie potrzebuję takiej zgody. Zgody wymaga publikacja Twojego wizerunku a on mnie nie interesuje. A zgodnie z Ustawą PAiPP nie masz prawa bez zgody autora wykorzystywać w jakikolwiek sposób jego zdjęć.
HaGie, może dlatego, że ten "regulamin" jest chyba nieoficjalny...
Ostatnio zmieniony przez misi3k6 Wto Kwi 28, 2009 15:37, w całości zmieniany 1 raz  

HaGie6 
prawdziwy tuner
Pomylone Gary

Wysłany: Wto Kwi 28, 2009 15:35   

mikae napisał/a:
wy wykorzystujecie wizerunek fajnego auta (nie Waszego) aby chwalić się swoimi osiągnięciami - pytacie każdego o zgodę czy możecie robić mu zdjęcia i potem publikować w necie? (nawiązując do tematu zdjęcia z tematu o Auto Szlif).

Samochód znajdujący się w przestrzeni publicznej (ulice, parkingi) może być fotografowany bez ograniczeń, podobnie jak architektura czy zieleń. Publikacja zdjęcia w internecie nie łamie ustawy o ochronie danych osobowych bo:
1. tablica rejestracyjna nie jest dokumentem,
2. po numerze rejestracyjnym nie można zidentyfikować właściciela (to może tylko policja, prokuratura, lecz nie internauta)
Prawa autorskie zdjęcia należą tylko i wyłącznie do osoby która je zrobiła (chyba, że je odsprzeda lub odstąpi)
- w żadnym razie do właściciela fotografowanego przedmiotu.

Odpowiedz do tematu