Brook, upewnij się, że można oddać w innym mieście bo z tego co wiem (jak oddawałem krew specjalnie specjalnie w RCKiK w Wawie) to powiedzieli mi, że nie ma w tej chwili wymiany krwi między miastami i żeby krew trafiła dla tej osoby co potrzeba to musi być oddana w tym samym centrum pod który podlega szpital ponieważ transport krwi jest zbyt kosztowny a każde centrum podlega pod inny oddział NFZtu itd itp. Można wypełnić oświadczenia ale praktycznie nie ma szans, że ta krew trafi do tej osoby.
Poza tym nie wierzę, że w ogóle jakakolwiek krew oddawana trafia tam gdzie my chcemy (może z wyjątkiem grup bardzo rzadkich) - chciałem kiedyś zorganizować na jednej z naszych imprez na torze zbiórkę krwi - w RCKIK w Lublinie dostałem odpowiedź, że nie mają sprzętu aby zrobić to w plenerze, będąc w Wawie pielegniarka powiedziała mi, żę oni chętnie przyjadą więc zadzwoniłem do osób "na górze" Wa-wy - to powiedzieli, że im się nie opłaca wysyłać aby tutaj na miejscu pobierać a poza tym to musieli by najpierw dostać zgodę od centrum w Lublinie na pobieranie krwi na ich terenie - co tym bardziej potwierdza fakt, że krew oddawana w innym mieście (może województwie nie znam się na ich rejonizacji dokładnie) nie jest przekazywana do banku w innym.
PS. Sorki ale dopiero dziś przeczytałem ten temat.
_________________ jeśli wszystko jest pod kontrolą to znaczy, że jedziesz za wolno
Ania leży w szpitalu w Lublinie na Staszica, któy podlega RCKiK w Lublinie. Ja oddawałam krew w Chełmie (Oddział lubelskiego RCKiK) także to wszystko jedna placówka.