No dobra widzę, że nikt się nie zgłasza to ja się podzielę moją skromną wiedzą. Fotograf ze mnie średni ale może się przyda
Jak masz już 18-70 to dokupujesz sobie coś powyżej czyli właśnie w granicach 70-300. Na tor spokojnie wystarczy, jakby co podpinasz krótkiego, do widoczków wystarczyłoby to co masz. Nie wiem jak to wygląda z Sony ale pewnie da się kupić jakieś budżetowe szkła w tym zakresie. Konkretnych Ci nie poradzę. Jak masz większą kasę to możesz się pokusić na jakiegoś "uniwersalnego" zooma (np 18-200) sprzedając swój 18-70.
Autofokus czy bez. Jeżeli zadajesz pytanie jaki obiektyw na tym forum to tylko z AF. Zresztą jeżeli chcesz focić imprezy na torze to myślę, że jednak lepszy jest AF.
Raczej zoom, chociaż stałką fajnie się strzela na torze, ja swoją 50-ką kilka fajnych fotek strzeliłem, ale trzeba umieć się ustawić.
Ja mam właśnie podobny zestaw: 18-55 + 70-300 + 50 i spokojnie wystarcza w każde warunki.
Podsumowując proponowałbym Ci dokupić do tego co masz jakiegoś dłuższego zooma i będziesz szczęśliwy (przynajmniej przez jakiś czas ).
Ekspertem nie jestem, ale mogę się podzielić moimi doświadczeniami w tym temacie
Ja najczęściej zdjęcia na torze itp imprezach, a także na spacerach robie obiektywem 70-200mm, w większości przypadków jest on dla mnie wystarczający, a jeśli już brakuje mi zakresu to częściej z krótszej strony. Na wszelkie imprezy gdzie robisz zdjęcia obiektom w ruchu wybrałabym raczej obiektyw z AF i to dobrym, ja manualnych ustawień używam tylko do makro, kwiatków itp, do innych rzadko. Chociaż to pewnie też kwestia przyzwyczajenia i wyćwiczenia- w końcu nie od zawsze były obiektywy z AF a zdjęcia ludzie nimi robili
Obiektywy stałoogniskowe nie są najtańsze i mniej funkcjonalne, więc na dobry początek wybrałabym teleobiektyw typu zoom.
Jeśli masz czas i ochotę to polecam poczytać testy, opinie i rady o obiektywach (i nie tylko) na stronie: http://www.optyczne.pl
Mam podobny (70-300 APO DG). Bardzo fajny obiektyw no ale cena robi swoje i ma trochę wad. Wolny oraz głośny AF. Czasem potrafi zgubić ostrość. Ale ogólnie fajne budżetowe szkło w sam raz na początek.
No faktycznie nie ma rewelki na max ogniskowej ale to jest normalka w szkłach w tej cenie. Mnie tam nie przeszkadza mocno ponieważ maksymalnej wartości raczej nie używam. A niżej jest trochę lepiej. Zresztą teraz prawie w ogóle tego szkła nie używam. Możesz sobie poczytać opinie o nim w wielu miejscach, koleżanka wyżej dała adres.
Ostatnio zmieniony przez misi3k6 Wto Lip 14, 2009 11:58, w całości zmieniany 1 raz