FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Likwidacja Toru Lublin
Autor Wiadomość
adas 
znawca

Wysłany: Czw Lip 01, 2010 20:48   

Stolkinnen, z całym szacunkiem do ciebie ale proszę cie gazety ? Jak by napisali ze kupa jest smaczna to byś jadł ??

Ja rozumiem ze jak by była sprawa poważna to sam Prezes by napisał ze nie jest dobrze i ze trzeba reagować, bo to dla Nas sa organizowane te Imprezy !

Wasyl6 
drifter

Wysłany: Czw Lip 01, 2010 22:28   

adas:
Stolkinnen napisał/a:
niech będzie mądry Polak przed szkodą...

<cisza>

prezes 
drifter

Wysłany: Pią Lip 02, 2010 23:18   

Stolkinnen napisał/a:
Potwierdzonego info nie ma i nie byłoby, wystarczy poczytać gazety - o mrzonkach z przenosinami toru do Jawidza itp... i przy braku reakcji PZM wyciągnąć wnioski. Tak jak wspomniałem , gdyby strony a więc miasto i PZM miały dobrą wolę, stawiano by ekrany ( na które miasto nie ma pieniędzy) a nie rozważano już z założenia abstrakcyjny wariant budowy nowego toru ( i na to byłoby kilkaset milionów????). ...

Stolkinen chwała Ci za to, że zainteresowałeś się tematem, ale pisz choć trochę z sensem!! Koszt budowy nowego toru to KILKASET milionów???!!! Skąd wziąłeś takie ceny??? Cały budżet miasta wielkości Chełma to nieco ponad dwieście milionów, a z tego niecałe DWADZIEŚCIA milionów idzie na inwestycje, a zapewniam Cię, że robi się u nas naprawdę dużo!! Ja koszt budowy atrakcyjnego toru szacuję na 5-8 milionów. Gdyby PZM korzystnie sprzedał atrakcyjny dla developerów teren obecnego toru, to za tą kasę ( i inne fundusze) zbudowałby tor z cała infrastrukturą dwadzieścia kilometrów od Lublina. Czy dzisiaj taka konieczność dojazdu stanowiłaby dla kogoś problem?? I moglibyśmy tam jeździć 24h nie przeszkadzając nikomu!!

Stolkinnen 
znawca

Wysłany: Sob Lip 03, 2010 11:12   

Skoro zostałem wywołany do tablicy - koszt budowy 1 km drogi ekspresowej to 150 mln zł, przebudowa małego skrzyżowania Radziwiłłowskiej i 3 Maja w Lublinie - 18 mln, do tego dochodzi koszt zakupu gruntu pod tor wraz ze strefą ochronną dookoła - miasto bowiem nie ma terenów na budowę tego typu obiektu ( Jawidz ma niestabilny grunt po wysypisku) - wystarczy spojrzeć jak szuka ternu na tor motocrossowy mimo obecności Piątka w radzie miasta. Jeśli budowanoby nowy tor musiałoby sie to odbyć również z procedurą przetargową i zgodnie ze wszystkimi normami , homolagacjami- a więc mimo że może przesadziłem z tymi kilkuset milionami - byłoby drooogo... No i jeszcze dojazdy, drogi pozarowe, jakaś podstawowa trybuna, zaplecze i 100 innych elementów infrastruktury o których nie pomyśłałem... Co do zbycia gruntów to IKEA w dużo lepszym miejscu placiła 300 zł za m2 i to pod centrum handlowe a więc drożej. Tutaj według moich wyliczeń suma ze sprzedaży terenu nie wystarczylaby na budowę toru... No i jeszcze dochodzi kwestia woli PZM posiadania takiego toru i administrowania nim a nie wziecia pieniędzy na "cele statutowe". Odległość 20 km od miasta też bylaby zbyt duzo - chodzi o to żeby ktoś pojawiał się na zawodach, oglądał je , byli sponsorzy i media... A tak jeździlibyśmy tylko dla siebie ... No i najważniejsza kwestia - czy ktoś zagwarantuje płynne przeniesienie toru i budowę nowego i z jakich środków to wykona?? Z zadatku od kupującego tor nie wystarczy, miasto też nie ma pieniędzy... Plany i obietnice mogą być - ale i tak nie mamy żadnej kontroli nad poczynaniami PZM który zrobi z torem - wzorem innych w POlsce - to co im będzie pasowało.... Stąd te moje obawy i "sianie paniki" - tak na marginesie paradoksalnie chciałbym wyjść na panikarza - ale moje obawy wynikają z rozmów z osobami znaczącymi i zorientowanymi w lubelskim środowisku motorowym a nie z moich złych snów....

[ Dodano: 2010-07-03, 12:28 ]
No i podtrzymuję zdanie że po budowie ekranu przenosiny toru stałyby się niepotrzebne - a koszt budowy ekranów o wys. 5-5,5 m - za 100 mb - to jakieś 400 000 jeśli sie dobrze poszuka ( dane z UM Kraków) a więc o niebo taniej... Nikogo nie byłoby stać na prznosiny toru....deweloperowi nie opłaciłoby sie to a sytuację finansową miasta znam... więc się martwię...

mszczyrek 
Widać, że się stara

Wysłany: Sob Lip 03, 2010 20:53   

Dajcie tylko znać gdzie i kiedy mamy sie pojawić. Aż wstyd ze taka perelka sie marnuje...

manieczek6 
Uczy sie pisac

Wysłany: Nie Lip 04, 2010 11:18   

Jestem z Wami, jak tylko będzie jakas akcja pozbieram znajomych i przyjadę. Jak to sie mówi w kupie siłe ;-) Nie pozwólmy na to!!!!!!

spider666 
drifter
rajdowiec :)

Auto: V V C
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 09:41   

Stolkinnen, dobrze gada.
Można by zrobić rozeznanie ile kasy dali by sponsorzy
za miejsce reklamowe na ekranie dźwiękoszczelnym.

kein Alkohol, kein Nikotin
gib mir Benzin

prezes 
drifter

Wysłany: Sro Lip 07, 2010 22:51   

Mam konkretne pytanie: Stolkinen zapodał temat ponad trzy tygodnie temu. Czy są jakieś ustalenia, jakieś działania, jakieś pomysły, jakieś inicjatywy??!!

manieczek6 
Uczy sie pisac

Wysłany: Czw Lip 08, 2010 14:27   

Witam, wiadomo coś więcej? Dostałem odpowiedź z turob kamery z tvnturbo:) Nowe odcinki będą kręcić pod koniec lipca. Niestety nie jestem zbytnio zorientowany w temacie, a poprosili mnie o numer telefonu... więc może ktoś z Was wziąłby na siebie taką rozmowę i wyjaśnił co i jak. Nie działam w tym środowisku i co tu się oszukiwać, nie znam realiów AMKL. Jęsli ktoś zainteresowany to niech zapoda na pw telefon. btw. pisał ktoś jeszcze do nich??

polll6 
drag czempion

Wysłany: Pon Sie 02, 2010 20:26   

http://www.dziennikwschod...ECZNA/559187369

"To jest pokolenie któro uczyło się jeździć na pachołkach... MY uczyliśmy się na zusie i zawadówce :-) "

Stolkinnen 
znawca

Wysłany: Nie Sie 08, 2010 19:39   

Witam, byłem trochę w rozjazdach i stąd moje milczenie, co do kontaktu z prasą - mogę opowiedzieć o sytuacji lubelskiego toru i planach jego likwidacji - bo na przeniesienie nie ma miejsca i pieniędzy. kontakt mailowy barstol@o2.pl - podam telefon jeśli będzie potrzebny

[ Dodano: 2010-08-08, 20:49 ]
Co do artykułu - potwierdza to moje słowa - że miasto mimo że nie jest właścicielem toru rozważa jego likwidację - ciekawe dlaczego milczy zarządca i właściciel to ru PZM - pewnie będzie realizować zadania statutowe w biurze i domu weselnym na Prusa... Co do utopii przenosin toru - grunt w Jawidzu jest niestabilny - nie nadaje sie do budowy toru samochodowego czy też kartingowego - może tam powstać tylko tor crossowy. No i dochodzi do tego dystans od miasta - nikt tego nie upilnuje i nikt nie przyjedzie oglądać zawodów - a więc jeśli ktoś nie rozumie że motosporty opierają sie na sponsorach to niech się zajmie czymś innym. No i kolejna kwestia - miasto poprzekładało inwestycje z braku pieniędzy w budżecie więc na pewno wybuduje tor którego kosztu nawet nie oszacowało... Ja nie mam siły sprawczej do organizowania spotkań - bo niby jako kto - dlatego miałem nadzieję że komuś jeszcze zależy - że spotkają się władze automobilklubów z PZM i obiorą strategię działania - przy stronie prawnej mogę pomóc - oraz polecić dobrego pełnomocnika. No ale lepiej wydać pieniądze jak PZM na pomiary hałasu zamiast na pomoc prawną ...

Odpowiedz do tematu