WAŻNE!!! > > > > > Subject: Do wszystkich kierowców > > > >Protest przeciwko rosnącym cenom paliwa Do wszystkich kierowców. Bardzo > dobry pomysł. (koniecznie przeczytaj do końca!) Ceny paliwa poszybowały w > górę. Jeszcze trochę i zobaczymy 6 PLN za litr, a potem może i więcej. > Poniższa propozycja ma znacznie więcej sensu niż kampanie typu "nie kupuj > paliwa w danym dniu", które było przeprowadzane kilka miesięcy temu. > Producenci paliw śmiali się jedynie, bo wiedzieli, ze nie będziemy > kontynuować akcji krzywdząc samych siebie rezygnując całkowicie z zakupu > paliwa. Było to bardziej niekorzystne dla nas niż problem dla nich. Ale > myśląc o tamtym pomyśle powstała idea, która może przynieść rzeczywiste > korzyści. Przeczytaj proszę i przyłącz się! Przy cenach paliw rosnących > każdego dnia my konsumenci musimy podjąć akcję. Jedynym sposobem abyśmy > zobaczyli, ze ceny paliwa idą w dół jest trafienie kogoś w portfel poprzez > nie kupowanie jego paliwa. I możemy zrobić to BEZ > narażania się na niewygody. Oto pomysł: Do końca bieżącego roku NIE > KUPUJMY ŻADNYCH PALIW od TRZECH największych firm paliwowych: BP, STATOIL i > ORLEN. Jeśli nie będą sprzedawały paliwa, będą zmuszone do obniżenia ceny > Jeśli one obniżą ceny, inne firmy będą zmuszone do uczynienia tego > samego.Ale aby osiągnąć efekt musimy pozbawić te TRZY firmy milionów > klientów. Wbrew pozorom jest to całkiem łatwe do osiągnięcia. Czytaj dalej > a dowiesz się jak dotrzemy do milionów. Wysyłam tę wiadomość do 30 osób. > Jeśli każda z nich wyśle ją do kolejnych dziesięciu (30 x 10 = 300) i każda > następna do kolejnych 10 i tak dalej to juz w szóstej kolejce wiadomość ta > dotrze do 3 milionów ludzi. Jeśli każda z nich wyśle do kolejnych 10... > Wszystko, co należy zrobić to wysłać tę wiadomość do 10 znajomych osób i > nie kupować paliwa na stacjach BP, STATOIL i ORLEN. To jest ogólnoświatowa > akcja. Ile to potrwa? Jeśli > każdy, kto otrzyma tę wiadomość przęśle ją do 10 znajomych dotrzemy do > 300 milionów konsumentów w ciągu 8 dni! Założę się, ze nie sądziłeś, ze > masz taki potencjał, prawda? W grupie siła i nawet najgrubsza gałąź złamie > się, jeśli spadnie na nią wystarczająco duża ilość niezmiernie lekkich > płatków śniegu. Jeśli uważasz, ze ta akcja ma sens prześlij dalej tę > wiadomość. WYTRZYMAJMY DO MOMENTU AZ CENY PALIWA WRÓCĄ DO NORMALNEGO > POZIOMU (ok.4,0 PLN /litr). Razem możemy to zrobić. Prześlij tę wiadomość > nie kupuj paliwa na BP, STATOIL i ORLEN. TO TY MOŻESZ USTALIĆ CENĘ > > >
_________________ I COULD HAVE BEEN A HERO
BUT I'M GOING TO BE A LEGEND
Fajnie, ale kupy się nie trzyma ...
Już czytałem dziś innego maila o BP, Łukoil.
Więc my będziemy nie kupować na BP, Statoilu, Orlenie, za to na Łukoilu, a Ci z tamtego maila będą kupowac na Orlenie i Statoilu I w d... dostanie tylko BP ...
Poza tym, skąd ktoś weźmie 300 mln konsumentów w Polsce ??
Reszta, ok. Można omijać w zasadzie wszystkie sieciowe stacje, tylko trzeba mieć sprawdzoną małą - ja np. i moje auta lubią Neste, Tesco i Ambulans na Bursakach. Leclerca omijam.
Auto: Gulf
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 22:40
Przeczytane gdzieś między wierszami:
Cytat:
tyle że, w Polsce benzyna na 99% stacji pochodzi od tego samego dostawcy, do tego marża stacji benzynowej jest naprawdę minimalną częścią ceny benzyny, więc jeżeli by ta akcja weszła w życie to by doprowadziła do bankructwa wielu stacji, co za tym idzie, mniejsza konkurencja -> wyższe ceny. Poza tym dużo stacji to stacje frenczyzowe, czyli należące do zwykłych drobnych przedsiębiorców którzy tylko "wyporzyczają" logo, więc ucierpią tylko zwykli ludzie którzy stracą źródło dochodów, a duże koncerny specjalnie tego nie odczują.
Podsumowując chujowy pomysł.
Marża jest minimalna na małych stacjach. Duże sieci mają upusty od oficjalnych cen hurtowych (też gdzieś wyczytane w sieci: http://forsal.pl/artykuly...e_benzyny.html) i większe możliwości obniżki. Tyle, że jeśli duża sieć obniży to mała stacja bez upustów może już się zwijać ...
U mnie w firmie jest kilkaset aut i wszyscy mają karty Routex - a więc BP i Statoil ...
Mam inny pomysł. Stacje benzynowe nie utrzymują się tylko ze sprzedaży paliwa. Jak pracowałem na Orlenie to np. w święta sprzedawaliśmy więcej litrów alkoholu niż paliwa.
Może zamiast bojkotować paliwo, które i tak musimy gdzieś zatankować zaczniemy bojkotować sprzedaż innych produktów na stacjach. Takich jak np. alkohol, papierosy i inne artykuły, które możemy spokojnie kupić w osiedlowym sklepie. Myślę, że w ten sposób stacje stracą minimum 10% swoich dochodów.
Dla mnie takie akcje to bzdura, owszem jako akcja informacyjna to ma sens (gdzie jest tanie i dobre paliwo). Tankuję na neste a obok jest statoil. Na neste nigdy nie ma kolejki za to na statoilu zawsze widzę tłum ludzi. Po prostu Polskie społeczeństwo jest za bogate i nie chce oszczędzać . A jak ktoś chce to wie jak to zrobić.
_________________ Przekupki w Neapolu krzyczą - Synu, to nie Fiat, to Abarth na Boga!
Na Inżynierskiej jest stacja paliw "Mada", biorą paliwo od Orlenu. Jakiś czas temu była tam jakaś promocja, chyba ze 30gr na litrze. Nie wiem jak teraz stoją z cenami, ale możliwe, że jest taniej.