Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 21:19 Chcę kupić auto z zabranym dowodem przez policje
Siemka chłopaki
Oglądałem dzisiaj samochód, dokładnie Nissan Micra K10, dogadałem się na zawotną cenę 550zł Tylko teraz sprawa prawna jest taka, że dowód zabrała policja jakiś czas temu za poruszanie się micrą bez ważnych badań technicznych i dowód jest do odebrania w Wydziale Komunikacji. Do tego 2 tygodnie temu skończyło się ubezpieczenie OC.
I teraz pytania:
1. Wiem że przy odbiorze dowodu potrzebne jest zaświadczenie z policji, zaświadczenie o zrobionym przeglądzie i aktualne OC, tylko czy ja będę mógł odebrać dowód z umową kupna (umowe piszę na siebie) czy musi zrobić to poprzedni właściciel?
2. Czy bez dowodu rejestracyjnego mogę złożyć wypowiedzenie obecnego OC, które skończyło się 2 tygodnie temu? Czy muszę przedłużać w firmie w której jest?
3. Mogę wykupić OC bez dowodu rejestracyjnego okazując tylko dokument z policji i umowe kupna?
4. Czy za odbiór zatrzymanego dowodu płaci się coś w WK?
_________________ Golf Mk2 & Altima U13 & WSK 125 & CZ 350
Budowa QUADA in progress
SPRZEDAM CZĘŚCI-OMEGA A&COROLLA E9
Auto: 120E88 328F30 550E60
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2004 Posty: 2476
Wysłany: Pon Wrz 17, 2012 05:04 Re: Chcę kupić auto z zabranym dowodem przez policje
PiotreQ napisał/a:
Siemka chłopaki
Oglądałem dzisiaj samochód, dokładnie Nissan Micra K10, dogadałem się na zawotną cenę 550zł Tylko teraz sprawa prawna jest taka, że dowód zabrała policja jakiś czas temu za poruszanie się micrą bez ważnych badań technicznych i dowód jest do odebrania w Wydziale Komunikacji. Do tego 2 tygodnie temu skończyło się ubezpieczenie OC.
I teraz pytania:
1. Wiem że przy odbiorze dowodu potrzebne jest zaświadczenie z policji, zaświadczenie o zrobionym przeglądzie i aktualne OC, tylko czy ja będę mógł odebrać dowód z umową kupna (umowe piszę na siebie) czy musi zrobić to poprzedni właściciel?
możesz odebrac dowód tylko jak poprzedni właściciel zgłosi sprzedaż , jednak poprzedni właściciel może wystąpic o " zaświadczenie o zarejestrowaniu " i na podstawie takiego zaświadczenia i badania technicznego możesz zarejestrowac taki samochód bez odbierania starego dowodu ( jeśli np. jest on w jeleniej górze .... odbiór d.o. idzie co prawda załatwic też korespodencyjnie ... )
PiotreQ napisał/a:
2. Czy bez dowodu rejestracyjnego mogę złożyć wypowiedzenie obecnego OC, które skończyło się 2 tygodnie temu? Czy muszę przedłużać w firmie w której jest?
3. Mogę wykupić OC bez dowodu rejestracyjnego okazując tylko dokument z policji i umowe kupna?
OC skończyło się dwa tyg temu tylko jeśli poprzedni właściciel je wypowiedział przed końcem lub NIE ZAPŁACIŁ drugiej raty składki , ale wtedy i tak lepiej by było jakby je zapłacił ... podobno UFG zaczyna korzystac z cepiku ... i czesze takich z brakiem oc ...
jeśli rata była opłacona to OC się samoczynnie przedłużyło i poprzedni właściciel będzie MUSIAŁ opłacic składkę , Ty możesz po zakupie wypowiedziec umowę ale ... do końca miesiąca + okres ochronny opłacic składkę poprzedni właściciel będzie musiał, prawo wypowiedzenia masz po zakupie auta ... a nowa polisa gdzie Ci się podoba ...
o polise bez d.o. musisz zapytac u agentów ... z tego co ja pamiętam to można opłacic ale jest znaczna zwyżka w niektórych firmach , a jakiejś było warunkowo że ileśtam czasu na zrobienie badania technicznego dawali , reasumując najlepiej przejśc się po agencjach ubezpieczeniowych.
PiotreQ napisał/a:
4. Czy za odbiór zatrzymanego dowodu płaci się coś w WK?
kilkanaście zeta
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...
Ostatnio zmieniony przez Paweel Pon Wrz 17, 2012 05:08, w całości zmieniany 2 razy
OC jest po prostu nieopłacone. Było na cały rok opłacone, skończyło sie a obecny właściciel go nie wypowiedział i po prostu nie opłacił. Po prostu chce kupić i jeszcze tego samego dnia zdobić przegląd i opłacić OC w innej najtańszej firmie. potem dopiero odebrałbym dowód
_________________ Golf Mk2 & Altima U13 & WSK 125 & CZ 350
Budowa QUADA in progress
SPRZEDAM CZĘŚCI-OMEGA A&COROLLA E9
Auto: 120E88 328F30 550E60
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2004 Posty: 2476
Wysłany: Wto Wrz 18, 2012 05:36
PiotreQ napisał/a:
OC jest po prostu nieopłacone. Było na cały rok opłacone, skończyło sie a obecny właściciel go nie wypowiedział i po prostu nie opłacił. Po prostu chce kupić i jeszcze tego samego dnia zdobić przegląd i opłacić OC w innej najtańszej firmie. potem dopiero odebrałbym dowód
OC jest ważne i będzie je musiał opłacic łącznie z okresem ochronnym jeśli wypowiesz umowę .
co do ubezpieczenia gadaj z agentem
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...