Wysłany: Sro Wrz 21, 2005 21:50 Jak odpowietrzyć chamulce?
zalorzylem nowe klocki, ale pedal jest luzny, i praktycznie samochod nie chamuje przez co prawie polamalem zderzak wjezdzajac do garazu Jak to odpowietrzyc?
_________________ POKRYCIA DACHOWE - Wszystko do dachu 794-998-001
pompujesz,pompujesz,pompujesz....
trzymasz
druga osoba odkręca odpowietrznik, zakręca /pedał schodzi do ziemi/...
trzymasz...
itd... aż z przewodów będzie leciał płyn bez powietrza
dokladnie tloczek moze nie doscisna klockow do tarczy a nawet jesli to przez kilka km hamulec bedzie kiepski bo okladzina cierna musi sie dotrzec to ksztaltu tarczy jesli Ci nie ubylo plynu to nie powinien uklad byc zapowietrzony ale jesli bys chcial odpowietrzyc to tak jak napisal Bodek tylko zaczyna sie od najdalej polozonego kola od pompy czyli prawe tylne , lewe tylne , prawy przod i prlewy przod i po zabiegu
Ostatnio zmieniony przez bart#155 Sro Wrz 21, 2005 23:03, w całości zmieniany 1 raz
rysiu a kto ci pozwolil w hamulcach grzebac samemu toc to jest nielegalne.
a tak serio to tak jak wyzej batr i kamil pisza nie moglo ci sie samo odpowietrzyc bo nie rozczepiasz ukladuhamulcowego. podpompuj kilka razy pedal przejedz kilka km i bedzie luzik chyba ze zalozyles klocki odwrotnie co tez czasami sie coponiekturym zdaza.
Auto: F7P
Skąd: Polska Pomógł: 29 razy Dołączył: 17 Cze 2004 Posty: 1894
Wysłany: Czw Wrz 22, 2005 08:35
y0
Nie chodzi o pompowanie..
K0chany Rysiu Z Cabrio Team..
Zawsze ale to zawsze po wymianie Tarcz/klocków musisz je dotrzec zanim taki układ bedzie w 100% hamował tak jak powienien..
Docieranie tarcz/klocków odbywa sie na przestrzeni od kilkudziesieciu do kilkuset kilometrów..
Powienieneś jeżdzic na początku ostrożnie i nie heblowac do dechy hamulcami aby nie zniszczyc/przegrzac/spalić klocków..
Więc jezdzimy i hamujemy od delikatnych ruchów stópka do mocniejszych ale umiarkowanych kolego..
Z czasem bedziesz mógł mocniej cisnąc z reguły po około 200km.. przynajmniej.. tak nas uczono, że w taki sposób klocki najdokładniej docierają się
[ Dodano: Czw Wrz 22, 2005 9:43 am ]
Napisałem mi na gg że wypadł ci tłoczek z gumy...
Wymien wszystkie gumki w przednim zacisku koszt to max 30 zeta na jeden zacisk! Ja juz bym nie ryzykował!
Auto: Made in Japan
Skąd: Polska Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sie 2005 Posty: 278
Wysłany: Czw Wrz 22, 2005 11:58
bodek napisał/a:
trzymasz
druga osoba odkręca odpowietrznik, zakręca /pedał schodzi do ziemi/...
trzymasz...
itd... aż z przewodów będzie leciał płyn bez powietrza
no to by sie zgadzalo Ostatnio taka czynnosc wykonywalem w Duzym Fiacie w wakacje dziala prawie jak silownia
Vesti tez sluszna uwaga, trzeba delikatnie docierac uklad hamulcowy...ja nie wiem czy od tego ale zalozylem nowe klocki tarcze i od razu walilem maxymalnego buta...bo tak cos dziwnie hamowalo slabo wiec mowie dotre to na chlopski rozum...i coz tarcze sie skrzywily