Auto: Sierra & Scorpio &
Wysłany: Wto Mar 07, 2006 22:26 potrzebne dwie ksiazki
bardzo potrzebuje ksiazke jakas najlepiej w pdfie o naprawie hondy civic 1.5 99rok. Sypie sie ruina okropnie a ja jestem przyzwyczajony do prostych i niezawodnych konstrukcji sierki i scorpio... Dokładnie chodzi o cały układ przeniesienia napędu na te zasrane przednie koła
jak by ktos miał to poprosze bardzo.
no i druga to cos na temat golfa II to juz nie tak bardzo pilne bo to dla koleszki
_________________ stajnia rośnie.... sierka, scorpiaczek, civiczek a co dalej...
Auto: Sierra & Scorpio &
Wysłany: Wto Mar 07, 2006 22:56
konkretnie mam kłopot z tym ze to ma napęd na przod he he. Wali coś przy skręcaniu i przyspieszaniu. Podejrzewam ze przegob poleciał. ale jak go wymienić... po za tym jak sie jedzie koło 100km/h to drzzy kierownica. Podejrzewam ze albo krzywa tarcza albo koło. Po nacisnieciu hamulca drgania sie wzmagają i coś głośno dudni. Ponadto całe zawieszenie po 2 tygodniach na naszych "drogach" zawieszenie hondy okazuje sie za mięciutkie i wszystko stuka i puka. I to głośno..... Jak sobie pomyśle ze na codzien jerzdze sierką (Qsy pewnie wiesz która bo czesto pod uczelnia stoi ) która ma 460 tyś przejechane... i ma 23lata.... to sie ciesze ze hondy nowej nie mam
_________________ stajnia rośnie.... sierka, scorpiaczek, civiczek a co dalej...
Honda ma to do siebie ze raczej jest bardzo prostym i latwym samochodem do obsługi (mechanicznie), jak masz troche pojecia to wyjmiesz przegób bez wiekszych kloptów
w Auto Euro ze zniżką na "Vestiego" zapłąciłęm do mojego civa za przegub 126 zł
Wymiana trwała ok 35 minut.
Objawy jakie opisujesz na 100% wskazują przeguby.
W civicach lecą:
- przebuby po ok 10 tyś [ 120-150 zł /szt. ]
- tuleje metalowo gumowe wahacza dolnego i wzdłużnego po ok 5 tyś [ 32-45 zł /szt. ]
- sworzeń dolny przedniego koła po ok 10 tyś [ 60-80 zł /szt.]
Wymiana przegubu to nic specjalnego. Koszt wymiany w zakładzie przy Kunickiego to 50 zł
Jeśli dysponujesz gotówką - polecam stacje diagnostyczną Auto Test na Kraśnickiej... kierownik zna Hondki na wylot. Szarpaki powiedzą prawdę. Możesz także skorzystać z Speed Car itp.
p.s. te zawieszenia wielowahaczowe są super, niestety nie przewidzieli Japońce że nawet polską autostradę A2 sołtys będzie zwijał zaraz po wybudowaniu