Auto: .
Skąd: Polska Pomógł: 18 razy Dołączył: 14 Wrz 2004 Posty: 2020
Wysłany: Pią Mar 10, 2006 09:27 Panewki...
Pytanie czysto teoretyczne...
Sam rozebrałem silnik,złożyłem do kupy (żadna śrobka nie została )
A teraz przydało by się wymienić panewki...nigdy tego nie robiłem,ale już jak sam to robie to chciałbym i to sam złożyć...panewy mam jeszcze nominalne nie wymieniane od nowości...
Chciałbym sie dowiedzieć,jakim momentem dokręcać stopki korb, czy trzeba panewkę olejem posmarować przed wsunięciem,panewek jest 8 ? (bo tyle naliczyłem)?...itd, takie pierdoły podstawowe...aha-i gdzie kupie najtaniej panewki
Nie znam się na dole silnika wogóle...więc jak coś namieszałem to nie śmiać się
składaj na olej im więcej tym lepiej
moment dokrecanie srub główne ok 113 Nm przy srubie M12 x 1.25
korby ok 50 Nm przy nakretce M9 x 1
panewek powinno byc 5 głównych i 4 korbowe + 2 oporowe
Auto: Galant
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 14 razy Dołączył: 13 Cze 2004 Posty: 933
Wysłany: Pią Mar 10, 2006 17:46
bart#155 napisał/a:
panewek powinno byc 5 głównych i 4 korbowe
Panewki są dwu częściowe i składają się z dwóch połowek. Więc będzie ich 10 głównych i 8 korbowych co w sumie daje nam 5 głównych i 4 korbowych oraz dwie oporowe. Pozatym są na nich znaki i żebyś je załozył dokładnie jak trzeba (będziesz miał to w manualu) lub załóż je poprostu tak jak były
Olej oczywiście trzeba użyć do składania, a co do momentu dokręcania sprawdz w manualu jak pisał Daniel.
A gdzie najtaniej kupisz do Opla panewki to już nie wiem. Poprostu trzeba poszukać.
Auto: SDI po czipie
Skąd: Czechów Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Cze 2004 Posty: 612
Wysłany: Sob Mar 11, 2006 14:10
i pamietaj nie smaruj panweki, bloku ani korb od zwnetrznej strony olejem, tam musi być sucho i czysto. od wewnetrznej strony jak najbardziej i to na gruubooo
Mnie się wydaje żę najlepiej by było jakbyś komuś oddał samochód kto wie co i jak. Bo już wystarczająco się popsuło od samoróbek. Chyba że chcesz na niej sie uczyć i więcej kasy stracić na kolejne poprawki po sobie zamiast wydać na mechanika.