Witajcie
jako nowa "forumwiczka":) mam do pytanie odnosnie OC i AC Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jaka jest zasada opłacania tego(tzn od czego zależy i jak jest z tymi zniżkami).A druga sprawa to cyz oplaca sie wykupowac AC w troszke satrszych samochodach;> pozdrawiam serdecznie
_________________ ....Vengo, como loco por la vida
Con el corazon latiendo
Porque sabe que tu estas...
HondaTEAM
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Pon Kwi 17, 2006 22:16
jesli chodzi o ubezpieczanie aut to znizki zaleza od
-bezszkodowosci (czyli okresu w latach kiedy nie spowodowalo sie kolizji/wypadku) znizki leca co rok (im dluzej tym wiecej) a maks czyli -60% jest po 8smiu latach
-czy placi sie w ratach czy na raz za rok
-czy jest kontynuacja
poza tym stawka zalezy od
-pojemnosci silnika (sa okreslone przedzialy)
-miejsca zarejestrowania (w duzych miastach drozej niz w malych, tez sa strefy)
-za wiek i dlugosc posiadania prawka (ponizej 26stego roku zycia jest zwyzka 30%)
Ac zalezy od wartosci auta, tego czy jest garazowane, jakie ma zabezpieczenia (alarm. immobilajzer, GPS), tego czy auto jest "lakomym kaskiem dla zlodziei (tez sa jakies dla okreslonych marek i modeli stawki) itd itp...
Poza tym sa tez opcje ze AC moze byc albo calkowite albo wrazie wypadku czy kradziezy czesciowe (ze czesc pokrywa sie samemu)... zreszta kazda firma ma swoje wlasne dodatkowe tabelki, rubryki itd...
co do oplacalnosci ubezpieczania to trzeba sie zastanowic samemu...
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 14:41
RAKO napisał/a:
Jaqub napisał/a:
-za wiek i dlugosc posiadania prawka (ponizej 26stego roku zycia jest zwyzka 30%)
ponizej 25 roku jest zwyzka a w PZU nawet 50%
ja mam 30% zwyzki wlasnie w PZU... a tak swoja droga nie kazdy trzyma auto pod blokiem tylko co po niektorzy maja wlasno podworko i np dwie bramy wjazdowe ( )... a ja z wlasnego doswiadczenia podpowiem ze mi ubezpieczenie wyszlo 200pln taniej w PZU (przy placeniu w ratach) niz w LINK4 przy jednorazowej wplacie (LINK4 strasznie przepier***)....
moglem poczekac z ubezpieczaniem swojego auta i poczytac tu troszke no ale jakos przeboleje. nie wiem czy znalazl bym cos taniej bo jestem poczatkujacym kierowca czyli 0 znizek + zwyzka za nieukonczone 26 lat. za samo OC zaplacilem kolo 950 zl
no wlasnie zaluje ze nie pomyslalem, ale to byla szybka akcja bo ubezpieczenie po starym wlascicielu sie skonczylo, ja odbieralem samochod od mechanika a rodzice jak to rodzice ze trzeba szybko cos zalatwic bo nie wyjade na ulice bez tego
Auto: SDI po czipie
Skąd: Czechów Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Cze 2004 Posty: 612
Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 15:56
Ja za Honde 2000cm3 pojemności płaciłem za samo OC 2000zł....w PiiiiZtttjU....
Jak zajeb.ałem dzwona ze swojej winy przyszło mi 50% wzwyżki....
Od tej pory Mama jest współwłaścicielem za dwulitrówke w PTU płace za OC 420zł za rok ma sie rozumieć
OT:Co do wypowiedzi Klopiego to Jak Cie stać to płać Przepraszam Tata da a Ty zapłacisz