Auto: .
Skąd: Polska Pomógł: 18 razy Dołączył: 14 Wrz 2004 Posty: 2020
Wysłany: Pią Maj 19, 2006 17:56 [Techniczne pytanie] o silnik 1.9Tdi
Witam
Ojciec zamierza kupić jakiegoś w miare nowego 1.9Tdi...
Oglądaliśmy dwa Golfy 4 , Ibize i Audi A3...wszystkie z 02-03roku 1.9TDi lub 1.9 TDI
I z każdego idzie dym z korka oleju i miarki...
Wg. mojej "starodawnej" wiedzy na temat silników, dym z tych miejsc dyskwalifikuje silnik...ale czy to możliwe że w 4 przypadkowych samochodach silniki są zajeżdżone ??
Może to tak ma być ??
W serwisie VW w Wawie jeden mechanik mówi że tak ma być,drugi , że nie powinno być dymu (ale jak wiadomo w serwisie robią wszystko na odwal może się nie znają )
PS: ja się napaliłem na Golfa 4 zaczipowany 150KM cholera bardziej wgniata w fotel niż moja Cali z turbo
Proszę o odpowiedź znawców Tdi oraz jakąś może konfrontacje Ibizy i Golfa 4 który waszym zdaniem lepszy...
ja bym wybieral ibize...ladniejsza.. a co do kopcenia to nie mam pojecia ale na ogol tez mi sie wydaje ze nie powinno byc dymu ale moze i sie myle...ale ibiza lepsza moim zdaniem a ibiza tez pozamiata niezle:)
_________________ 1. Ford Fiesta XR2i
2. Ford Fiesta 1.8d
3. Rover 200 SDi
4. bedzie MG ZR 160
Auto: audi cabs 2.6 V6
Skąd: LSM Pomógł: 7 razy Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 1417
Wysłany: Pią Maj 19, 2006 19:01
Big Head napisał/a:
ja bym wybieral ibize...ladniejsza.. a co do kopcenia to nie mam pojecia ale na ogol tez mi sie wydaje ze nie powinno byc dymu ale moze i sie myle...ale ibiza lepsza moim zdaniem a ibiza tez pozamiata niezle:)
Golf kultowy samochód niemiec to niemiec i golf to golf to takie moje skromne zdanie a co do tego dymku nie możliwe aby 4 auta miały silnik zjedzone może Ci sie przewidziało ?
_________________ W życiu piękne muszą być dwie rzeczy - kobiety i samochody. Od zawsze otaczały nas piękne kobiety. Piękne samochody musimy tworzyć sami.
Auto: o_0
Skąd: Polska Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 273
Wysłany: Pią Maj 19, 2006 20:22
witam, powiem tak jak kopci to zle ale nie piiiii. Silnik TDI co ma przejechane wiecej niz 100 tysi bedzie dymił z racji swojej budowy z racji tego ze nikt go nie szanuje a wiec cisna ile wlezie bo malo pali bo przeglady sa za rzadko bo zupa była za słona. To mozliwe ze 4 kopca bo to norma. Szukaj ponizej 100 tysi i bedzie spox
Auto: s6 i pierdoloty
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 592
Wysłany: Sob Maj 20, 2006 10:15
przyłóż jeszcze ręke jak odkręcisz korek i zobacz czy tylko dmucha czy też dmucha i zasysa...... jak zasysa to głowica zjebana, jak tylko dymi i dmucha to jeszcze powinno polatać ale jak długo tego nie wiedzą nawet indianie.... słyszałem że TDI tak mają ale logicznie myśląc to tak być nie powinno.... ewentualnie kupcie i od razu zróbcie remont, większą suszarkę, wtryski, sterowanie, jakiś wtrysk gazu i będzie ponad 200km i 400Nm
Auto: .
Skąd: Polska Pomógł: 18 razy Dołączył: 14 Wrz 2004 Posty: 2020
Wysłany: Sob Maj 20, 2006 12:35
Dzisiaj kolejne 3 wozy w komisach ogladaliśmy...passat B6 , golf 4 i Audi A4...
wszystkie dymiły...Czyli już 7 tdi które oglądaliśmy dymią
Chyba trzeba szukać jakiegoś Pb
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Sob Maj 20, 2006 16:16
wg mnie tez nie powinno dymic... a to ze auto ma 100tys to nie ma sie co sugerowac... no chyba ze ma tez ksiazeczke z przegladami np z germani i ostatnia wymiana oleju byla z miesiac 2 miechy temu i przebieg sie zgadza... bardzo czesto TDI pracuja jako auta firmowe/flotowe i robia mnostwo km... zaniza sie przebieg i ida jak woda...
a tak swoja droga to chyba wybieral bym jakies a3... mi tam najbardziej sie podoba z wyzej wymienionych a z tych co wrzuciles linki to o ile zgadza sie przebieg to ibize (ale 3 lata i tylko 30tys to cos nie tak 10tys km rocznie????)