Wysłany: Czw Sie 24, 2006 22:17 WIADOMOŚCI: Policja wyjdzie z krzaków
RADIOWOZY MUSZĄ STAĆ W MIEJSCACH WIDOCZNYCH
Koniec z chowaniem się patroli drogówki za krzakami. Mundurowi w białych czapkach dostali jasne polecenie od swego szefa: z radarem mogą stać tylko w widocznym miejscu. Funkcjonariuszy, którzy nie dostosują się do polecenia, czekają kary dyscyplinarne.
Stróże prawa mają dwie taktyki zatrzymywania: jawną i ukrytą. Drugi sposób jednak dotyczy patroli, które pełnią służbę w nieoznakowanych radiowozach wyposażonych w kamery i wideoradary. Ci nadal mogą zaskakiwać piratów. Dotychczas z ukrytej taktyki bardzo chętnie korzystali także funkcjonariusze z suszarkami, czyli ręcznymi radarami. Z upodobaniem szukali najlepszych miejsc zasadzek. Szef polskiej policji generał Marek Bieńkowski wydał nowe zarządzenie dotyczące prowadzenia takich kontroli. Według jego polecenia radiowozy muszą stać w miejscach wyraźnie widocznych z jednego i drugiego kierunku jazdy. – Nie jest więc możliwe, by ustawiali się za krzakami, płotem, między budynkami – zaznacza komendant główny.
Jawne patrole mają przede wszystkim oddziaływać prewencyjnie.
– Wiadomo, że kierowcy i tak się porozumiewają. Nawet gdy stawaliś-my w słabo widocznym miejscu, po dziesięciu minutach wszyscy o tym wiedzieli i jechali zgodnie z przepisami – mówi jeden z funkcjonariuszy.
O tym, gdzie nasz patrol pełni służbę, decyduje wiele czynników. Sławomir Grześ z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Lublinie zaznacza, że policjanci wyjeżdżając do służby nie nastawiają się tylko na karanie. – Chodzi o to, aby było bezpiecznie. Jeśli widok naszego samochodu sprawia, że na danym odcinku kierowcy jeżdżą ostrożnie, to jest to sukces. A piratów wyłapiemy i ukarzemy w inny sposób. LASK
Auto: ED7 VTEC swap
Skąd: Głusk Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 1045
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 22:23
To rozporządzenie jest już od jakiegoś czasu tylko nikt z tego sobie nie robił... Ale czy to coś da? Wątpie... Może do dać efekt na jakiś miesiąc ale po dłuższym odcinku czasowym i tak będzie tak jak było... Ale nic do końca niewiadomo. Może nasi polijańci się zmienią? ( )...
Auto: sej, gej
Skąd: Wrotków Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Cze 2004 Posty: 2627
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 23:52
ostatnio stali szara vectra na nadbystrzyckiej tak na ukos i miedzy dzwiami mieli fotoradar postawiony (chyba bede mial foto ) a zaraz na gorze stali z suszarka po tej samej stronie i lapali ostro bylo
Auto: 120E88 328F30 550E60
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2004 Posty: 2476
Wysłany: Pią Sie 25, 2006 07:35
Vesti napisał/a:
HaGie napisał/a:
chyba bede mial foto
Trzeba było minkę walnąc ala Garulos..
3 minuty sie wczytywałem gdzie on to napisał ...
czytałem kilka razy i to w nawiasie przeoczyłem
do pupy ... wczoraj byłem w Siedlcach ... 3 suszarki ..z czego kurka jedna sobie na mnie radar ustawiała .. dopiero sie ustawili i nikt ich nie widział
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...
Auto: BMW 540
Wysłany: Pią Sie 25, 2006 17:35
mnie złapali na warszawskiej 300m od domu o 3 w nocy jechalem ze 110 szosa pusta,wyprzedzam tira(fakt ze na ciąglej) patzrez w lusterko a tu za mna na sygnale juz cisną,stali schowani w krzakach i tylko czekali na kogoś
Auto: Galant
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 14 razy Dołączył: 13 Cze 2004 Posty: 933
Wysłany: Sob Sie 26, 2006 06:13
Ostatnio komendat policji lubelskiej mówił że na Nadbystrzyckiej będą stali codziennie bo jest tam za dużo wypadków śmiertelnych, a kierowcy jeżdzą tam jak idioci.
Także codzieniie można się tam spodziewać policji.
Auto: F7P
Skąd: Polska Pomógł: 29 razy Dołączył: 17 Cze 2004 Posty: 1894
Wysłany: Sob Sie 26, 2006 12:47
Bilans mojego dnia z szuszarka w krzakach w roli głównej...
Brudna koszulka i spodnie od wytarzania mnie przez policjantów po ziemi..
Obolałe nadgarstki od kajdanek..
Utrata Prawa Jazdy..
Skierowanie do Sądu Grodzkiego..
Próba odcholowania auta na parking Police..
Kupe bluzgów że niby uciekałem..
Bilans mojego dnia z szuszarka w krzakach w roli głównej...
Brudna koszulka i spodnie od wytarzania mnie przez policjantów po ziemi..
Obolałe nadgarstki od kajdanek..
Utrata Prawa Jazdy..
Skierowanie do Sądu Grodzkiego..
Próba odcholowania auta na parking Police..
Kupe bluzgów że niby uciekałem..
aaa zapomniales dodac, ze chciales ich do rowu zepchnąć
_________________ POKRYCIA DACHOWE - Wszystko do dachu 794-998-001
Auto: Galant
Skąd: Bronowice Pomógł: 6 razy Dołączył: 21 Sie 2006 Posty: 661
Wysłany: Sob Sie 26, 2006 15:26
daniel napisał/a:
Z tymi z brązowej Vectry można się dogadać
Jednym samochodem nie jeżdżą chyba ciągle te same misiaki. Widocznie ja trafiłem kiedyś na tych niemiłych. Ale za to pewien miś z zielonego Mondeo bardzo sympatyczny - z 400 zł + 8pkt utargowałem na 50 zł bez punktów Dlatego teraz bacik na dach i stroimy K19