FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
piaskowanie alumek
Autor Wiadomość
daniell 
Specjalista

Auto: BMW E46 , Mercedes w203
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 18:59   piaskowanie alumek

posiadam ładny wzór felg w aucie ,ale poprzedni własciciel jezdził na nich chyba w zimie i troche lakier poodprysiwał,czytałem na forum bo kilka miesiecy temu był ten temat i podjechałem na sierpińskiego ale tam juz nierobią tego ;( jak wiecie gdzie mogłbym oddać swoje felgi do piaskowania i malowanie to podajcie adresy i telefony kontaktowe,a jesli ktoś wie ile to by kosztowało to i cene orientacyjną. :spoko: :spoko: :spoko:

KLOCEK 
streetracer
KLOCEK RALLY TEAM

Auto: BMW e39 523i
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 20:41   

z piaskowaniem felg aluminiowych jest problem tego typu że trzeba używać bardzo drobnego piasku albo najlepiej poddać je szkiełkowaniu że by nie narobić wżerów
wg mnie najlepszym wyjściem do usunięcia starego lakieru są specjalne środki którymi pryskasz lub nakładasz pędzelkiem , czekasz 15 min a potem sciągasz lakier za pomoca jakiegoś drewienka bądz plastiku
środek taki kupisz w sklepie z lakierami , i nie jest on drogi a dwie puszki w spreju wystarczą na dwie felgi
potem wystarczy oddać do lakierowania

QSY 
speed demon
emeryt

Auto: STI & Polonez 1500
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 21:32   

W Dominowie są dwa miejsca gdzie mozna wypiaskowac felgi oba są jakies 300 m za bylym skladem buraczanym, z ulicy widac szyldy z reklamami (jedna firma jest po lewej stronie a druga doslownie na przeciwko) ;) koszt to około 15 zł za jedną strone felgi

kazik 
streetracer
FK Autoserwis

Auto: sti
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 22:04   

QSY napisał/a:
W Dominowie są dwa miejsca gdzie mozna wypiaskowac felgi oba są jakies 300 m za bylym skladem buraczanym, z ulicy widac szyldy z reklamami (jedna firma jest po lewej stronie a druga doslownie na przeciwko) ;) koszt to około 15 zł za jedną strone felgi

dokładnie jak pisze qsy,raz na jakiś czas piaskują drobnym piachem więc da sie z nimi umówić

Misiek_lbn 
the fastest furious

Auto: 200sx s14a
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 22:06   

polecam po lewej stronie u Mazura...ronia to juz dlugo i maja doswiadczenia...pzdr

kazik 
streetracer
FK Autoserwis

Auto: sti
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 22:09   

sharxhunter napisał/a:
polecam po lewej stronie u Mazura...ronia to juz dlugo i maja doswiadczenia...pzdr

robią może i długo,ale terminy zazwyczaj mają straszne,raz mówili że 3tygodnie trzeba czekać :D -troche przegiecie jak na wypiaskowanie jakiejś dupereli,po prawej robią praktycznie od ręki

goofy 
streetracer

Auto: Galant
Wysłany: Wto Paź 17, 2006 07:04   

W Świdniku jadąc przez Zadębie przy torach masz zakład z rakietą.
Ta piaskują i lakierują proszkowo

Konrad 
pr0 killer
zły on

Auto: ED7 VTEC swap
Wysłany: Wto Paź 17, 2006 12:47   

Za tym składem buraczanym przy stacji LPG dobrze robią, drobnym piaskiem. Na wiosne swoje tam oddałem i zrobione jest bardzo dobrze więc polecam

Misiek_lbn 
the fastest furious

Auto: 200sx s14a
Wysłany: Wto Paź 17, 2006 15:07   

Moze i faktycznie trzeba czekac ale nie bierze sie to z niczego..robia naprawde dobrze i maja duzo zlecen stad te terminy...a co do alumek mozna pogadac czy nie da rady szybciej jakos...czasami znajda wolny termin i da rade...jak byl bym w pl to bym pomogl...zapytaj tomcza czy nie znalazl by chwili zeby ci pomoc...on tez ich tam zna wiec jak bys z nim podjechal to moze dalo by rade szybciej;) jak by co to pisz ;)
pzdr Sharx

daniell
Gość
Wysłany: Wto Paź 17, 2006 21:13   

dzięki :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: z terminem to mi niespieszno bo i tak jak załoze zimówki to oddam alumy na zime wiec niema co sie spieszyć bo chce zeby były zrobione raz a dobrze

Jaqub 
speed demon
8000K power zenon

Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 19:36   

Emka!
Po zimie bede chcial "odrestaurowac" felgi stalowe od smarta... sa slady rudej na miejscach gdzie byly kiedys zaczepione kolpaki... tak wiec felgi trzeba bedzie kompleksowo dopiescic... znalazlem na innym forum taki schemat tego zabiegu:
1. wypiaskowac
2. odtłuścic
3. podkład do aluminium
4. szpachla natryskowa
5. podkład
6. baza lakieru ( 2-3 warstwy )
7. klar ( 2-3 warstwy )
(jak latwo zauwazyc dotyczylo to felg aluminiowych wiec podobnie bedzie ze stalowymi, roznica wg mnie to rodzaj preparatow)...
a tu + malowania proszkowego:
Za lak. prosz. przemawia:

- niewygórowana cena
- zakłady odbieraja felgę i sami ja pisakują i maluja
- na drugi dzien jest gotowa
- trwałosc antykorozyjna/utleniania
- proces wyglada tak
- piaskowanie felgi
- odtłuszaczanie i płukanie w chemii
- suszenie
- malowanie i wypalanie/wpalanie proszku (farby) w materiał
- lakierowanie i J/W
- po wjechaniu z pieca po ok 30 minutch felgi sa suche i zimne, jednak odpowiednia twardosc i własciwosci maja po ok 50- 70 godzinach i przez ten czas nie powinny byc poddawane niskim temp.

i pytanie moje kto w Naszych okolicach jest w stanie zrobic to tak jak powyzej zostalo opisane? wiem ze lepiej byloby kupic alu na zime ale te stalowki sa o tyle fajne ze maja (tyl) ET 0 i dosc szeroki rant :spoko:

Odpowiedz do tematu