Wysłany: Sro Lut 14, 2007 08:18 Diametralna zmiana w egzaminowaniu kierowców
Diametralna zmiana w egzaminowaniu kierowców
(IAR, pb/14.02.2007, godz. 06:21)
Ministerstwo Transportu przygotowało rewolucję w szkoleniu i egzaminowaniu przyszłych kierowców. Diametralnie zmieni się egzamin teoretyczny, podczas którego zdający będą odpowiadali, jak zachowają się w konkretnej sytuacji na drodze.
"Rzeczpospolita" dotarła do najnowszej propozycji ministerstwa, która ma wejść w życie jeszcze w tym roku. Powód? krytyka dzisiejszego poziomu nauki jazdy oraz policyjne statystyki, które potwierdzają, że kierowcy w wieku 18-24 lata powodują najwięcej tragicznych wypadków.
Zgodnie z propozycja ministerstwa egzamin teoretyczny diametralnie się zmieni. Kursanci nie będą już zakreślać wybranych odpowiedzi w teście. Komputer wyświetli na ekranie konkretne zdarzenie na drodze, a kandytat na kierowcę będzie musiał w ciągu kilku sekund zdecydować, jak ma się zachować. Co więcej, nie będzie znał sytuacji, jakie mogą się pojawiać na egzaminie. Zmienią się też pytania z zakresu udzielania pierwszej pomocy.
Jak dowiedziała się "Rzeczpospolita", egzamin w nowej formie ma obowiązywać już pod koniec roku. Szczegóły w dodatku "Prawo co dnia"
Komputer wyświetli na ekranie konkretne zdarzenie na drodze, a kandytat na kierowcę będzie musiał w ciągu kilku sekund zdecydować, jak ma się zachować.
na drodze nie będzie miał kilku sekund na zdecydowanie IMO bez sensu, obecny teoretyczny jest chyba lepszy
MarcinLbn the fastest furious Ustrzelił 100000post
bzduraa totalna bzdura w polsce ze zwyklego prawajazdy robia jak by to bylo szkolenie na jakies F-16 no ale wiadomo czym wiecej zmian i durnych pomyslow tym wiecej kasy panstwo od obywateli moze wydusic. wogole niepowinno byc czegos takiego jak teoria przeciesz w czasie praktyki jazdy po miescie egzaminator widzi czy ktos stosuje sie do znakow zna przepisy czy tez nie. ja jestem mlodym kierowca bo mam dopiero prawko od sierpnia 06' niemowie ze jestem juz super kierowca ale przynajmniej jezdze dzien w dzien od kad mam prawko i denerwuja mnie takie wypowiedz jak ministerstwo czy policja mowi ze najwiecej wypadkow powoduja mlodzi w wieku do 24lat kierowcy, a zapominaja o naszych kochanych niedzielny kierowcach ktorzy wyjade na drogi od swieta i to tylko w lecie to chyba oni sa wiekszym zagrozeniem mojm zdaniem bo niewiedza jak zachowac sie w wiekszosc sytuacji na miescie, niepowinno sie odrazu przekreslac mlodych i z gory karcic mlodych.
denerwuja mnie takie wypowiedz jak ministerstwo czy policja mowi ze najwiecej wypadkow powoduja mlodzi w wieku do 24lat kierowcy,...
...., niepowinno sie odrazu przekreslac mlodych i z gory karcic mlodych.
Tak wynika ze statystyk, więc nie ma o czym dyskutować, a jeśli zaostrzenie przepisów dla młodych kierowców ma uratować komuś życie, to podpisuję się pod tym obiema rękami.
daniel,
tak tylko ze statystyki statystykami a zycie zyciem i te 2rzeczy troche od siebie odbiegaja, i watpie zeby zaostrzenie tych przepisow zmienilo cos jezeli chodzi o wypadki. ten problem wypadkow mojm zdaniem jakos inaczje trzeba rozwiazac i napewno nie przez wymyslanie kolejnych durnowatych zakazow nakazow na mlodych.
haha w car watpie zeby to przeszlo i niewiem czy sam bys chcial zeby np. przed toba ktos jechal na jana pawla 50km/h i ani km wiecej to by takie obelgi szly na tych kierowcow ze to glowa mala
Auto: impreza gt
Skąd: LSM Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Sie 2004 Posty: 273
Wysłany: Sro Lut 14, 2007 14:55
Jak to zwykle bywa .. wział się za to człowiek, który nie ma zielonego pojęcia o egzaminie na prawko.... podejrzewam ze nie zna nawet zadnego instruktora....
mi tez sie wydaje, ze te egzaminy robia jak na F-16, jak ktos jest dobrym kierowca i ma to wyczucie odleglosci, predkosci i potrafi przewidziec co sie moze wydarzyc to nie potrzebuje niewiadomo jakich egzaminow a jak ktos idzie robic prawko bo musi a nie bo chce i lubi to, to nigdy sie nie nauczy, poza tym nie bardzo wiem o co ma chodzic z tymi pytaniami jakbys sie ktos zachowal w danej sytuacji i ma na odp. kilka sec. jak dla mnie bez sensu bo w podczas poslizgu lub dzwona sa ulamki sec. i najczesniej nie ma czasu na myslenie
_________________ POKRYCIA DACHOWE - Wszystko do dachu 794-998-001