Auto: F7P
Skąd: Polska Pomógł: 29 razy Dołączył: 17 Cze 2004 Posty: 1894
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 19:42
Ta z obrazka jest najnowszym modelem octavi.. Nie ta półka cenowa
A3 1.9tdi, Octavia 1.9tdi, golf IV 1,9tdi jedna płyta podłogowa i prawie identyczne zawieszenie..
Może być bardzo tanio są specyficzne zamienniki ale nawet korzystając z wyzszej półki jeżeli chodzi o części nadal będzie przyzwoicie cenowo..
Najdroższymi elementami są koła zamachowe.. od 1500zł kpl w lekkim hurcie w góre..
Dodać do tych aut można ibizie 1,9tdi..
Japończyk w postaci Galanta to zawsze drogie amortyzatory, w 99% łożyska kół z piastami.. (kaska)
Jeżeli Galant to silnik Tdiesla..tylko 90KM ale sobie radzi i jest oszczędny..
Plus skrzynia biegów jak napisał Qsy..
Jezeli trafisz automata... odkładaj kase na sprzęgło hydrokinetyczne tj.:konwenter skrzyni biegów min regeneracja to koszt 2tys zł..
Alfę skutecznie wybiliście mi z głowy, ale w zasadzie tego chyba oczekiwałem
Octavia ... Jednak trochę za bardzo "dziadkowy" samochód, a taki model jak ze zdjęcia to za 20k pewnie sprasowany bym zakupił
No więc tak, na placu boju pozostały:
A3 1.9 TDI - z wstępnych obserwacji wynika, że do 20k to raczej mocno "wyeksloatowane" egzemplarze jedynie ...
Passat B5 - tak jak wyżej, raczej zajeżdzone z blisko 200k na zegarku
Vesti podsunął mi jeszcze jedną myśl - Golf mk IV TDI, albo jakiś mocny zagazowany
Galant albo 2.4 GDI albo 2.5 V6 ale jeśli już, to tylko i wyłącznie zagazowany ... Cholernie mi się te galanty spodobały. Te sypiące się skrzynie to bardzo nagminna przypadłość ? Czy po prostu zdarzają się trochę częściej niż w innych modelach ? Do cen części Japońca w sumie przywykłem, mam "zaprzyjaźnioną" firmę od części.
Taki Galant byłby niczego sobie. Aczkolwiek w oryginalność przebiegu nie bardzo wierzę
Tylko zastanawiam się ile gazu spali takie 2.5, z 15 pewnie na mieście ?
Auto: STI & Polonez 1500
Skąd: Dziesiąta Pomógł: 34 razy Dołączył: 06 Paź 2004 Posty: 3372
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 00:48
Passatów narobiło sie jak kundli, co drugi wiesniak ma passata B5, wolał bym octavie 1.9 TDi naprawde swietne auto. Pakowne wygodne komfortowe. oszczedne i przede wszystkim tanie w utrzymaniu, naprawde zastanowił bym suie nad tym autem. galant moze auto nietuzinkowe ale chyba jednak wolał bym octavie.
Auto: s6 i pierdoloty
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 592
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 11:17
ufffff dobrze że ja mam paska B6, bo bym wieśniakiem został
swoją drogą zapomnij o zagazowaniu GDI..., spalanie 15l gazu w mieście jest bardzo optymistyczną wersją w przypadku 2,5
w cenie do 20tys, w klasie aut których szukasz nie spodziewaj się że któreś będzie miało mniejszy przebieg niż 200tys....
Auto: audi 90q 2.3 20V & AR
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 13:32
Vesti napisał/a:
Dodać do tych aut można ibizie 1,9tdi..
absolutnie nie kupuj ibizy, psuja sie co chwile, diesel nie jezdzi i ma zerowy wspolycznnik lansu, jak jeszcze chcesz ja zniszczyc jakimis zderzakami to naprawde odradzam
Z reszta za duzo tego po lbn smiga- dosyc!!
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 00:17
Paweel napisał/a:
Passatów narobiło sie jak kundli, co drugi wiesniak ma passata B5, wolał bym octavie 1.9 TDi naprawde swietne auto.
hehe... octawia jako jedyny plus to chyba wspolczynnik ceny/ do tego co dostajemy bo tak serio to pomijajac wyglad to srodek jest jakis taki (przynajmniej dla mnie) aciekawy... jezdzilem octawia II 2.0tdi i auto w sumie jest dobre (w sensie silnik itp) ale srodek to kaszana...
w 20tys pln jest naprawde mega wybor ale zazwyczaj sa to auta nie tyle stare co MOCNO zuzyte... kupujac jakiegokolwiek diesla nawet sie nie ludz ze jesli ma na liczniku 200tys km to to tyle ma... beemki e60 530D 2 letnie maja nastukane nieraz grubo ponad 150tys km... ciezko jest "cos radzic" najlepiej jesli wsrod aut wlasnie 1.9tdi bedziesz szukal... ale nie sugeruj sie ze ten dziadkowy, ten wsiowy itp tylko szukaj jak najmniej zuzytego egzemplarza...
Auto: F7P
Skąd: Polska Pomógł: 29 razy Dołączył: 17 Cze 2004 Posty: 1894
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 00:37
noodl3s napisał/a:
absolutnie nie kupuj ibizy, psuja sie co chwile
Przepraszam ale nie zgodzę się z tobą..
Twoja buda jest najbardziej usterkową Izą w historii Seata..
Pierwsze z systemem rozrządu porsche i silnikami diesla fiata miały mniej usterek od ostatniej wersji Izy.. niestety
Najlepsze modele to 99-02
Auto: Audi A3 1.9TDi
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lip 2004 Posty: 287
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 03:24
Jaqub napisał/a:
tak czy siak jak szukasz czegos do 20tys pln w typie a3 1.9tdi to sporo bedziesz musial sie nagimnastykowac zeby znalezc auto ktore nie bedzie ruina i studnia bez dna... jak ktos ma takie takie auto w dobrym stanie to za takie pieniadze go nie sprzeda bo to sie nie oplaca...
potwierdzam w 101% !!! naprawde ciezko jest znalezc dobra A3 w dieslu a jeszcze w tej cenie to juz musi byc naprawde okazja a wspomne ze sporo jest osob szukajaych A3 wiec szanse bardzo mocno spadaja
bodek napisał/a:
bral bym audi A3 TDI
brac to sobie mozesz ale najpierw musisz znalezc (patrz wyzej)
czyli w sumie doradzic ci nie doradzilem ale przynajmniej ustrzeglem przed traceniem czasu na zbedne szukanie auta nie do znalezienia
Auto: ...
Skąd: Polska Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Maj 2004 Posty: 3215
Wysłany: Nie Mar 11, 2007 13:41
styl napewno maja lepszy ale gorzej z wykonaniem , chociasz ja alfy nie miałem i nie moge nic powiedziec o tym czy jest tak bardzo awaryjna ale z wiekszosci opoini wychodzi na to ze jednak tak
_________________ "nie sztuką jest zwrócić na siebię uwagę tonami spojlerów i neonów... sztuką jest zrobić to bez nich..."