Jako że jest to forum na którym są ludzie mający pojęcie o sprawach o których zwykły szarak pojęcia nie ma, mam pytanie.
Pracuje już jakiś czas, ale z racji tego że niedawno się dopiero wmeldowałem ponownie do kraju, podpisuję umowę. Tyle, że szef mówi mi, żebym pomyślał o czymś takim jak "Pierwsza praca", mianowicie o założeniu własnej działalności, żeby dostać jakieś dofinansowanie do tego z Unii, itp.
Być może spotkaliście się z czymś takim już wcześniej i macie wiedzę na ten temat.
Może nawet sami coś kombinowaliście w tym kierunku, i wiecie jak to wygląda.
Dodam że planuję pracować tutaj do ok sierpnia, może dłużej, ale od października zaczynam studia... i czy warto w takie coś się pchać ??
Czytam na necie o tym, i widzę że może to być coś ciekawego, i jak by to dobrze spożytkować, to można zrobić coś dobrego
_________________ Przejeżdżam przez Inżynierską w 7.19 sek, a TY ???
dają w tym roku podobno ok 13 tysi...
http://praca.korba.pl/swi...1,2163,art.html
jedno z konkretniejszych info... ogólnie wszędzie to samo pisze w niecie, więc dużo się nie doczyta człowiek
_________________ Przejeżdżam przez Inżynierską w 7.19 sek, a TY ???
Auto: znalazlem na otomoto ;)
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 16:00
Misiek_lbn napisał/a:
żeby dostać jakieś dofinansowanie do tego z Unii, itp.
tylko ze to jest na zasadzie kredytu, oczywiscie musisz miec projekt, przedstawic faktury - jest to na pokrycie kosztow i nie na wszystko sie zgadzaja... zyrowalem cos takiego i generalnie dzialalnosc trzeba utrzymac przez rok.
zainteresowany nie poleca, bo stalo sie tak ze biznes nie wyszedl, a dzialalnosci nie mogl nawet zawiesic, bo inaczej musialby oddac kredyt.
ja sie kiedys dowiadywalem dają chyba 10kpln na komputer meble do biura i takie pierdoły...otrzymanie tej dotacji podobno jest dosc proste po zlozeniu odpowiednich wnioskow w Urzedzie Pracy gdzie Ci wszyscy powiedzą.
Widze ze wszyscy wlasne biznesy zakladamy podoba mi sie to
no i oczywiscie podobno jezeli przez rok sie utrzymasz narynku nie musisz zwracac kasy , a w urzedzie nikt nie robi problemow trzeba tylko pojsc i ladnie zapytac
kumpel kiedys cos sie dowiadywal i jakos jest ze dla absolwentow jakis szkol po jakims tam czasie od skonczenia szkoly i jakies tam jeszcze trzeba spelniac wymogi... on chcial hajs na firme budowlana ale mature opier*** i to bylo jakis czas po technikum i nie chcieli mu dac... szczegolow nie pamietam...
w urzedzie pracy jest tak,ze najpierw sklada sie wniosek z projektem i wszystkimi kosztami, pozniej jest wstepna rozmowa, od ktorej zalezy czy dadza pieniadze czy nie, nastepnie czeka sie na odpowiedz i jesli jest pozytywna to podpisuje sie umowe z urzedem pracy. trzeba tylko byc przez jakis czas zarejestrowanym w urzedzie pracy jako bezrobotny.minus tego jest taki,ze jezeli dadza pieniadze i zalozy sie dzialalnosc to nie mozna sie zatrudnic w zadnej innej firmie, zeby sobie dorobic ogolnie chetniej daja pieniadze na uslugi niz na handel
_________________ Bóg dał nam nogi po to abyśmy doszli tam gdzie nie dojedziemy na glebie...