Auto: s6 i pierdoloty
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 14:36 Bezprzewodowy net
Potrzebuję opinie na temat mobilnego dostępu do internetu. Z uwagi na to, że przeprowadzam się na zadupie gdzie nie mam nawet telefonu stacjonarnego i nie opłaca mi się go zakładać muszę wybrać cos z sieci komórkowych. Telefony mam w orange i tam miałbym net bez ograniczeń za 120 brutto. Jednak nie sa w stanie mi zagwarantować szybkości przesyłu. Tłumaczą się tym że zależy w zasięgu jakiej technologii będzie modem. Internetu potzebuję do pracy predkośc minimalna dla mnie to ok 512Mb/s. Może być troche wolniej... ale nie np. 11Mb/s jak powiedzieli mi w orange w najgorszym wypadku. Może ktoś korzysta z was z takich rozwiązań i jest w stanie coś polecić. Na ile taka sieć jest stabilna i wogóle . Z góry dzięki
Jest bardzo stabilna o ile masz jakikolwiek zasięg, do sciągania maili oraz przeglądania stron www nadaje się bez problemów, nigdy nie sprawdzałem prędkości więc się nie wypowiem. szybciej niż modem napewno
_________________ CENTRUM.FM
Whose Line Is It Anyway
512Mb/s (megabity) hehe cos troche za szybko jak na bezprzewodowy, takich predkosci nie jest w stanie zagwarantowac zaden provider internetowy we wschodniej Polsce nawet po laczu swiatlowodowym
zapewno chodzi Ci o 512 Kb/s czyli kilobity i jest to predkosc wystarczajaca do wszystkiego, bo chyba nie sciagasz schabow emulem?;-)
Auto: s6 i pierdoloty
Wysłany: Sro Lip 18, 2007 09:57
bez_imienny napisał/a:
512Mb/s (megabity) hehe cos troche za szybko jak na bezprzewodowy, takich predkosci nie jest w stanie zagwarantowac zaden provider internetowy we wschodniej Polsce nawet po laczu swiatlowodowym
zapewno chodzi Ci o 512 Kb/s czyli kilobity i jest to predkosc wystarczajaca do wszystkiego, bo chyba nie sciagasz schabow emulem?;-)
pozdro
tak chodziło mi o KB/s , ściągam tylko pocztę ale za to ładuję dużo zdjęć na serwery
Auto: Audi A6 3.0TDi V6 Quattro
Wysłany: Sro Lip 18, 2007 11:29
Kosa , muszisz więc zwrócić uwage na wysoki upload , providerzy najczesciej chwala sie wysokim downloadem typu 1Mbps , 2Mbps , ale upload najczęściej jest mizerny np 128kbps , do wysyłania zdjęć potrzebne Ci własnie to drugie.
nie znam sie na łączach dostarczanych przez operatorów GSM ale możesz poszukać lokalnego dostawcę często właśnie dość spore firmy dostarczają internet na "zadupia".
Auto: F7P
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 16:11
y0
Korzystałem z iPlusa.., byłem zadowolony.
Wszystko zależy od sieci.
U Leszcza często traciłem zasięg bo tam wszystkie sieci tracą zasięg.
Nie wiem jak jest teraz ale w czasie gdy użytkowałem ( 4 miesiące temu ) iPlusa miałem do dyspozycji GPRS/EDGE, UMTS nie był wtedy dostepny w Lublinie i okolicach.
Na zadupiach - GPRS działał jak przez telefon komórkowy, nic specjalnego ok 115kbit/s.. poczte z plikiem 1mb wysyłałem kilkanascie minut ( znacznie powyżej 10min )
Gdy iPlusik dorwał jakis nadajnik załaczał sie EDGE tutaj w max polu spokojnie 256-300kbit/s ale nigdy nie sprawdzałem, emule sciagał pliki ok 13-25kByte/s
Gdy widziałem 30kByte/s byłem podniecony a czesto było lepiej.
POlepszenie parametrów nastapiło po wywaleniu program udostepnionego przez iPlusa i zainstalowaniu programu producenta urzadzenia. Internet przestał sie zacinać, wyłaczać i szybciej wyszukiwał sieć, szybciej się logował..
Tak w skrócie.
Nasze pojezierze ma zasięg w EDGE, czasami GPRS ale i tak dasz rade zaprosic nasz przez gg na grilla!