moje pytanie moze byc dziwne ale wczoraj juz drugi raz z rzędu miałem kontrole drogowa (dwie identyczne sytuacje) i moje pytanie dotyczy tego jak powinien byc ustawiony policjant podczas kontroli drogowej tzn czy radiowóz powinien byc widoczny na drodze i czy moze z nienacka wyskakiwac mi z lizakiem a pozniej pokazuje mi radar z pomiarem? wczoraj radiowóz mieli ustawiony jakies 10m w głąb ulicy i strzelali z suszary która miała mega długi przedłuzacz policjant nagle wyskoczył mi na drogę jak na moje oko to zrobił to niezgonie z prawem wybiegł gwałtownie powodując zagrożenie. Predkosc miałem nieduzą wiec udalo sie go nie rozjechac (70km/h).Dyskusja z nimi nie miala wogóle sensu bo panowie milicjanci i tak wiedzieli wszystko lepiej chodz nie podali jakiegos paragrafu który wskazywał by jasno jak maja kontrolowac Po jałowej dyskusji przyjąłem na klate kolejne 6 punktów bo nie byłem pewny co do tego czy radiolka moze byc ukryta głęboko krzakach. moim zdaniem chyba juz skonczyły sie czasy gdzie radiowozy mogą chowac sie bezkarnie w zaroslach...
jak macie jakis jasny przepis to poprosze bo następna taka kontrola dla mnie moze sie zle skonczyc...
Auto: Audi A 4 ( kuleczka)
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 11:40
Ja Ci proponuje zadzwonić do KWP do wydziału ruchu drogowego i sie wszystko dowiedziec ale wydaje mi sie ze musi byc widoczny z jakiejs tam odleglosci...
a najlepsze jest to ze policjant WCALE NIE MUSI POKAZYWAC CI WYNIKU POMIARU... mnie zatrzymali kiedys powiedzial ze mialem 111km/h na 70tce... mowie ze chce zobaczyc pomiar (bo jak mi zapikal antyradar to dalem max po hamulcach i nie wydawalo mi sie ze mogli mnie zalapac a jechalem ok 130 i moment mialem ok 40-50)...
Jaqub napisał/a:
a najlepsze jest to ze policjant WCALE NIE MUSI POKAZYWAC CI WYNIKU POMIARU... ...
bardzo ciekawe ... a mi wydaje się a wręcz pewny jestem że ma pokazać wynik no i dodatkowo czas od pomiaru
Otoz sie mylisz... ja tez sie mylilem, sprawa byla w sadzie grodzkim, wystarczylo zeznanie policjanta i przeglad czy jakis tam kwit... rezultat 400pln w plecy ale nie wiem czemu punkty nie poszly w ewidencje....
Jaqub napisał/a:
a najlepsze jest to ze policjant WCALE NIE MUSI POKAZYWAC CI WYNIKU POMIARU... ...
bardzo ciekawe ... a mi wydaje się a wręcz pewny jestem że ma pokazać wynik no i dodatkowo czas od pomiaru
Otoz sie mylisz... ja tez sie mylilem, sprawa byla w sadzie grodzkim, wystarczylo zeznanie policjanta i przeglad czy jakis tam kwit... rezultat 400pln w plecy ale nie wiem czemu punkty nie poszly w ewidencje....
w takim razie trafiałem na policjantów debili ... może z racji rekordów dnia ... pokazywali odczyty i czas od pomiaru
ale teraz lansuję się CC700 i jest dużo łatwiej jeździć przepisowo
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...
byc moze ale w zasadzie jak juz dostaniesz mandat lub sprawa trafia do sadu to co powie policjant jest "swiete" i w zasadzie nie masz zadnych szans...
nie wiem jak teraz ale zawsze jak odmawialem mandatu i trafiala sprawa do sadu grodzkiego to byl jakis hajs w plecy ale nigdy punkty nie szly w ewidencje...
Auto: ropniak
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 22:45
Ale zaraz zaraz za niesprawne szyby można dowód zabrać????? Kupę aut takich jeździ a najczęsciej z zaklejonym szyberdachem,może i za to moga zabrać ,albo że oświetlenia wnętrza brak lub regulacja fotela popsuta,a na koniec że kiepskie radyjo w aucie ,albo za bardzo świcunce.