paplacie o R888 jakby to była jedyna opona typu semi-slick... a jest ich więcej np. Kumho V70A, Michelin Pilot Sport Cup, Falken Azenis RT215, Bridgestone RE-01R i RE070 i jeszcze kilka innych które też są DOT APPROVED. Także żeby się tego typu opon pozbyć to raczej niemożliwe.
dobra teraz ja ... po 1... nie podoalo mi sie sciaganie oplat za przynaleznosc do klubu bez zapowiedzi... chyba nie jest ciezko napisac sluchajcie na tym mini maxie trzeba uregulowac skladke...
Sprawę składek trzeba było niewątpliwie uporządkować. Ale z drugiej strony wszyscy członkowie Automobilklubu powinni zostać o tym uprzedzeni.
polll napisał/a:
a argumenty zaplacisz albo nie jedziesz sa conajmniej chamskie... tak jak np. podjeżdżajcie kur*** na ten start ...
jeżeli słyszysz taki na początku imprezy, to drugi chyba nie powinien być zaskoczeniem... wszystkiego wtedy można się spodziewać...
polll napisał/a:
po 2 sedziowaie na leniucha... przyklad spawos... mial taryfe... pomimo ze przejechal ok... mam nadzieje ze to koniec tego sedziowania poniewaz od nastepnej imprezy beda fotokomorki ze swiatlami...
Tutaj jako osoba licząca wyniki wypowiem się najwięcej: sędziowanie na leniucha ma stanowczo więcej zalet niż wad, ale nie będę o nich pisać, bo nie tego dotyczy post. Taryfy Spawosa nie można zaliczyć do jakiejkolwiek złośliwości skierowanej w jego stronę, nie była też wynikiem wady sędziowania. Zwykła ludzka pomyłka przy przepisywaniu do komputera. Niestety niejedna na tym minimaxie, za co wszystkich zainteresowanych przepraszam. Takie pomyłki jednak zdarzają się aż za często, bo trafiają się zawsze osoby, które nie potrafię usiedzieć, poczekać aż spokojnie je ktoś przepisze. Otaczają tylko samochod ze wszystkich stron aż się wewnątrz robi ciemno i zaczynają głośno komentować, czego szyby nie wyciszają ... i koniec skupienia, o pomyłkę wtedy niełatwo.
polll napisał/a:
co do samej imprezy spoko tak jak powinno byc
Mam wrażenie, że te składki i komentarze niektórych sędziów przelały czarę goryczy twojego fatalnego zeszłego tygodnia. Mimo wszystko odbiór imprezy pozytywny i tak trzymać <spoko>
odnośnie wcześniejszej dyskusji na temat opon - może ktoś mądry by napisał jasno i czytelnie na jakich oponach można jeździć w kjs-ach, na jakich w mini-sprintach i gdzie/kiedy można jeździć na slickach - bo sam się zastanawiałem nad zakupem slicków ale po tych wszystkich dyskusjach nie wiem czy jest sens. Trochę bez sensu jest pozostawienie sprawy jako "decyzji uznaniowej sędziego". Ktoś z osób kompetentnych powinien jasno powiedzieć czy można startować na slikach. Jeżeli nie można to trzeba ten zapis egzekwować.
i pewnei nie jezdziles samochodem przez 20 dni tak jak ja
poza tym czy bym wjechal czy nie i tak bym wygral <lol>
[ Dodano: 2008-04-08, 00:17 ]
ale mimo wszystko zgadzam z powyzszymi opiniamii ze to nie fair.
przepraszam wiecej tak nie zrobie - poprostu dawno nie latalem - a jak wyzej napisalem czy bym wjechal czy nie tak samo bym jechal jak jechalem, wiec bym wygral
popieram: złej baletnicy ... , a zapoznawczy to nie glupi pomysl
mozna by zrobic miejsce na dogrzenie na podjeździe tam w dol toru, albo przy bramie tam jest troche miejsca!!! piszcie co o tym sadzicie tylko z rozgrzewka przy bramie wiaze sie jedna sprawa uporzadkowac auta widzów !! ale z tym nie ma problemu zrobic po prostu wyznaczony parking a ci co stoja na skarpie niech sie stamtad w miare mozliwosci nie ruszaja a zawodnicy beda podgrzewac kapcie i zjezdzac w dol na start mysle ze to dobry pomysl ! poza tym troche tasmy ograniczajacej i po problemie znacie bol jak ktos chcial wyjechac bo juz sie napatrzyl i jak sie korkuje
Ostatnio zmieniony przez Sro Kwi 09, 2008 07:05, w całości zmieniany 5 razy
Rozgrzewanie opon faworyzuje zawodników jeżdżących na slickach/semi-slickach (a jak polll zauważył takie opony to miejsce w pierwszej 10 - tak wiem, nie wszystko zależy od opon, ale sporo), zwykłe opony drogowe nie zyskają aż takiej lepkości przez rozgrzanie, także to tylko podsyci walkę zbrojeń i niedługo połowa zawodników będzie śmigać na torowych laczkach.
Pomimo iż sam mam zamiar jakieś profi oponki zakupić to jestem na nie w sprawie grzania kapci na dłuższym odcinku niż takie co sobie zawodnicy przed startem robią. Umiejętną jazdą też można rozgrzać opony.
Były to moje pierwsze zawody w których brałem czynny udział. Szczerze mówiąc spodziewałem się rygoru a było raczej "luźnie". Trochę zdziwiło mnie to, że na pocżątku tylko jeden kierowca miał szanse zapoznania się z torem. Dużym zaskoczeniem dla mnie była ilośc aut "obutych" w slicki lub semi slicki. Wiem, że sam samochód nie daje zwycięstwa ale chyba dla spokoju ducha zaopatrze się na weekend majowy w jakieś pół slicki . Moim zdaniem trochę nieprzemyślana była przerwa na jedzenie dla sędziów. Oczywiście nie chodzi mi o to, że sędziowie nie mogą jeść ale informacja (chociażby na odprawie), że pomiędzy 3 a 4 próbą będzie przerwa mogłaby być podana. Tak niepotrzebnie czekałem z włączonym silnikiem i dziwiłem się dlaczego nikt nie startuje... Ogólnie wrażenia bardzo dobre i teraz nachodzi głód na więcej :] .
No faktycznie samochody widzow powinny stac gdzies z boku/odgrodzone bo ostatnio byl przyslowiowy burdel na kolkach Mam gdzies tasme dluga i jakies prety w chalupie moge wziac nastepnym razem, usprawnilo by to org.
Co do opon to uwazam ze na tego typu imprezie powinna byc przynajmniej na torze dowolnosc (sam nie mam slickow zeby nie bylo). To przeciez zabawa o pietruszke a przy okazji mozna cos tam potestowac. Upalanko mi nie przeszkadza, ale niektorym widac cisnienie skacze. Bosowie powinni to wziac pod uwage
pozdr.
moim zdaniem powinno być jakieś małe krótkie upalano dla każdego. np tam na górze.
albo pierwsza próba na niecałym torze a mała pozostała część przeznaczyć na upalano.
mam tu na myśli, jakiś kawałek prostej i zakrętu i tyle:)
moim zdaniem powinno być jakieś małe krótkie upalano dla każdego. np tam na górze.
albo pierwsza próba na niecałym torze a mała pozostała część przeznaczyć na upalano.
mam tu na myśli, jakiś kawałek prostej i zakrętu i tyle:)
tam na gorze mozna sobie jezdzic.
Jesli chcielibysmy robic takie pojezdzawki dla kazdego to strasznie przeciagnie impreze.
IMO lepiej zrobic dluzsza probe lub dodatkowa probe. <spoko>
czym jechales ? i skad dowiedziales sie o imprezie ?
Przyjezdzaj czesciej <spoko>
Jechałem srebrną Hondą Civic 3d. Dowiedziałem się od kolegi, który usłyszał w radiu o mini-maxie o puchar Inbudu. Jeszcze wtedy nie miałem samochodu wiec tylko oglądałem. Pojawię się na pewno tylko problemem są rodzice .
Zgadzam się, że takie upalanie przedłużyłoby całą sprawę dość znacznie. Osobiście wolałbym nawet żeby zawody zaczynały się wcześniej (koło 10?). Faktycznie fajnym pomysłem byłaby dodatkowa próba . Ale i tak było <spoko>