FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsze kroki w sportach samochodowych
Autor Wiadomość
Wasyl6 
drifter

Wysłany: Nie Sie 10, 2008 12:49   Pierwsze kroki w sportach samochodowych

Witam, nazywam sie Kuba i mieszkam w Lublinie :)

Jako, ze moim marzeniem od zawsze byly rajdy samochodowe, chcialbym Was zapytac, gdzie moglbym sobie pocwiczyc, albo startowac w zawodach, od niedawna mam prawko i samochod - niestety nie jest to demon predkosci, ale ma 4 kola i jezdzi - astra f 1,6 kombi :D

Zalezy mi na tym, gdyz chcialbym nauczyc sie sportowej jazdy, ktora moze kiedys uratuje mi zycie na drodze :)

Wiec da sie gdzies pojezdzic/postartowac w Lublinie/okolicach? Ew czy trzeba przystapis do jakiegos klubu? (tak, aluzja do Was ;) )

Pozdrawiam! :)

polll6 
drag czempion

Wysłany: Nie Sie 10, 2008 14:27   

na dzien dobry to najlepiej pośmigać po torze i na nim sie podszkolić... czytaj forum i jak bedzie cos na torze ciśnij tam zgłosisz sie wystartujesz i juz zawsze będziesz jeździł :D

"To jest pokolenie któro uczyło się jeździć na pachołkach... MY uczyliśmy się na zusie i zawadówce :-) "

Wasyl6 
drifter

Wysłany: Nie Sie 10, 2008 21:31   

A po torze, masz na myśli ten na zemborzyckiej? (tam stawiałem pierwsze metry za kolkiem majac 5 lat :) ) Jezeli tak, to czy mozna tam sie od tak wybrac i pojezdzic? Bo z tego co wiem, to ten tor jest non stop zamkniety od jakiegos czasu... Szczerze mowiac, to po prostu mnie nosi za kolkiem, chyba we krwi mam szybkie zakrety itp, tyle, ze na drodze publicznej to taka jazda nie przystoi zbytnio, szczegolnie zwazajac na innych uczestnikow ruchu... Wiec te moje zapaly rajdowe sa strasznie tlumione :(

Czyli tak, trening na zemborzyckiej? :)
Btw, Macie moze czasami jakies swoje spotkania? Bo chetnie bym zapytal o pare rzeczy, ktore mnie interesuja apropo kjsow itp ;)

Pozdrawiam!

daniel_w 
drifter

Auto: A6C53.0quattro,New Bettle
Wysłany: Nie Sie 10, 2008 22:55   

Wasyl napisał/a:
Jezeli tak, to czy mozna tam sie od tak wybrac i pojezdzic?

Można wtedy, gdy są zawody. O wszystkim przeczytasz na forum- tutaj pojawiają się zapowiedzi imprez dla amatorów z regionu, zarówno tych odbywających się na torze jak i pozostałych.

Wasyl napisał/a:
Macie moze czasami jakies swoje spotkania?

Z tym to raczej ciężko, ponieważ Ci którzy jeżdżą czynnie nie przepadają za sobą nawzajem i unikają spotkań, m.in. przez ciągły "wyścig zbrojeń" . Natomiast Ci, którzy tylko kibicują są zwykle albo po spożyciu albo mają kaca :) ;) Co zrobić taki to sport <mrgreen>
Ostatnio zmieniony przez daniel_w Nie Sie 10, 2008 22:56, w całości zmieniany 1 raz  

zxc6 
Specjalista

Wysłany: Pon Sie 11, 2008 08:13   

tutaj

http://forum.rajdowiec.pl...e9c2089b5#17062

się coś szykuje <spoko>

polll6 
drag czempion

Wysłany: Pon Sie 11, 2008 08:24   

daniel_w napisał/a:
Z tym to raczej ciężko, ponieważ Ci którzy jeżdżą czynnie nie przepadają za sobą nawzajem i unikają spotkań, m.in. przez ciągły "wyścig zbrojeń" . Natomiast Ci, którzy tylko kibicują są zwykle albo po spożyciu albo mają kaca :) ;) Co zrobić taki to sport <mrgreen>

hehehe :D masakra jak to zobaczylem :D

a tak na powaznie jest w planach wielki spot rajdowca... byc moze bedzie to tor lub jakies inne miejsce z jakims akcentem rajdowym... narazie trwaja ustalenia :D

"To jest pokolenie któro uczyło się jeździć na pachołkach... MY uczyliśmy się na zusie i zawadówce :-) "

Wasyl6 
drifter

Wysłany: Pon Sie 11, 2008 21:22   

Przeczytałem kilka punktów, które mnie niepokoją...

1. Przynależność do automobil klubu - koniecznie?
2. Kaski - nie mam takiego wrc, może być motorowy?
3. Pilot - zawsze musi być?
4. W astrze mam założony gaz, w regulaminie kjs jest mowa, że zbiornik musi być wymontowany - koniecznie? :/

Dobrze, że mam jeszcze tydzień... :)

misi3k6 
Specjalista

Wysłany: Pon Sie 11, 2008 22:41   

Wasyl, żaden z tych pkt nie jest wymagany w minimaxach więc nie masz się czym przejmować :]

Wasyl6 
drifter

Wysłany: Pon Sie 11, 2008 22:56   

W linku, który podał kolega zxc w podpiętych na stronie ak Chełm regulaminach tak pisało, myślałem więc, że trzeba będzie sie przygotować :)

Czyli co mi będzie potrzebne, żeby wziąć udział?
Auto
Oc+nww
prawo jazdy
i co jeszcze? Będę wdzięczny za rady :)

Luksas6 
znawca

Wysłany: Wto Sie 12, 2008 00:00   

Trochę paliwa i kasa na wjazd (zazwyczaj ok 30złdla niezrzeszonych )

Wasyl6 
drifter

Wysłany: Wto Sie 12, 2008 06:43   

Czyli to sa takie zawody "na przypał"? :) Bez żadnych praktycznie regulaminów? Jak tak, to może i lepiej... :)

zodiak 
znawca
znana jako zuzia

Wysłany: Sro Sie 13, 2008 10:19   

Wasyl, nie do końca "na przypał". Mini maxy opierają się na regulaminie KJS, tylko warunki są nieco złagodzone, tak jak to masz w przypadku kasków, pilota oraz gazu. Na KJSie jest to bezwzględnie wymagane. A przynależność klubowa daje Ci zniżki w imprezach.

Bardzo dobrze, że przeczytałeś regulamin, bo on zawiera też załącznik nr 5 - zestaw kar regulaminowych. Nie wszystkie obowiązują, bo na torze nie masz, nie potrzebujesz np. karty drogowej. Ale wiesz wtedy czego nie wolno zrobić na torze, np cofać na linii mety, bo za to grozi wykluczenie.
Regulamin mówi też, co masz zrobić, czyli przed próbą zamknąć okna, zapiąć pasy i włączyć światła. Jest to przypomnienie również dla tych, którzy już startowali i wydaje im się, że wszystko wiedzą, a podjeżdża samochód na 4 już próbę i do znudzenia ciągle trzeba powtarzać....

Góral 
drifter

Wysłany: Sro Sie 13, 2008 11:52   

Wasyl

Zapraszam do działu ARTYKUŁY/INFO na http://www.automobilklub.chelm.pl tam wszystko jest opisane.

Pozdro
Ostatnio zmieniony przez Góral Sro Sie 13, 2008 11:52, w całości zmieniany 1 raz  

Wasyl6 
drifter

Wysłany: Sro Sie 13, 2008 17:05   

Ze świeczką takich ludzi szukać jak Wy :D
Przepraszam, że się tak "sram" o to wszystko, ale po prostu zwyczajnie nic nie wiedziałem o takich wyścigach... :) Rozdałem punkty z uśmiechem na twarzy, dziękuję :D

Dzisiaj byłem u mechanika i zrobiłem tylne hamulce, będzie w razie czego czym się ratować :)

Ps.
Bardzo tam wyśmiewają słabych kierowców? Bo to będzie moja pierwsza taka dłuższa jazda :)

Wasyl6 
drifter

Wysłany: Sro Sie 13, 2008 17:16   

No to w takim razie tylko czekam na niedzielę... Bez kitu się stresuje, bo chyba kombi 1,6, to nie częsty widok na torze... :D I ogólnie taki stres czuje, ale pozytywnie - przeżywam jak mrówka okres :D

Odpowiedz do tematu