FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
montaz kompressora
Autor Wiadomość
sylipp 
Widać, że się stara

Auto: Honda civic
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 12:41   

Może to trochę nie na temat bo to o turbosprężarkach, ale zastanawiam się nad kompresorem mechanicznym, albo elektrycznym. Mechaniczne Eatona, Laytona, czy typu G można znaleźć od innych autek (np Merc kompresor, czy WW G 60), ale elektrycznych montowanych w seryjnych autkach to nie widziałem. Czy można coś takiego kupić w okolicach LNB i za ile ewentualnie (wyczytałem gdzieś , że nowy w granicach 1500 pln)? Te kompresorki elektryczne oszałamiających przyrostów mocy nie dają (max 20%), ale niewiele ingerują w mechanikę i można z nich korzystać tylko w razie potrzeby. Czy Macie ew. inne pomysły? A i za ile był ten mechaniczny Eatona po regeneracji i do jakiego motoru można go max zamontować?

KOSA 
prawdziwy tuner

Auto: s6 i pierdoloty
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 18:33   

sylipp napisał/a:
Może to trochę nie na temat bo to o turbosprężarkach, ale zastanawiam się nad kompresorem mechanicznym, albo elektrycznym. Mechaniczne Eatona, Laytona, czy typu G można znaleźć od innych autek (np Merc kompresor, czy WW G 60), ale elektrycznych montowanych w seryjnych autkach to nie widziałem. Czy można coś takiego kupić w okolicach LNB i za ile ewentualnie (wyczytałem gdzieś , że nowy w granicach 1500 pln)? Te kompresorki elektryczne oszałamiających przyrostów mocy nie dają (max 20%), ale niewiele ingerują w mechanikę i można z nich korzystać tylko w razie potrzeby. Czy Macie ew. inne pomysły? A i za ile był ten mechaniczny Eatona po regeneracji i do jakiego motoru można go max zamontować?

a czy wiesz co się wiąże z montażem kompresora? chodzi mi o niezbędne zmiany w silniku/osprzęcie... od razu Ci mówię że minimalny koszt wszystkiego (i jak robisz sam) to minimum 5tys i zakładam że silnik jest w stanie idealnym
jeżeli chodzi o elektryczne turbo to można zrobić to samemu, ale raczej mało daje i szybko pada bo żaden silnik elektryczny nie wytrzyma ciągłej pracy i temperatury panującej pod maską

TTomek 
streetracer

Auto: T.C.T;A5Tred;UnoT;A8 AKG
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 22:49   

sylipp napisał/a:
Te kompresorki elektryczne oszałamiających przyrostów mocy nie dają (max 20%)

a Możesz mi podać konkretny przykład , nie internetową reklamkę.
Np. dla silnika 2,0 16V ...marka obojętna
i bardzo proszę o dane w postaci średnicy wirnika , prędkości obrotowej tego silnika elektr. i oczywiście prądu pobieranego w czasie maks obciążenia... :haha: :haha: :haha:

sylipp 
Widać, że się stara

Auto: Honda civic
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 10:23   

KOSA napisał/a:

a czy wiesz co się wiąże z montażem kompresora? chodzi mi o niezbędne zmiany w silniku/osprzęcie... od razu Ci mówię że minimalny koszt wszystkiego (i jak robisz sam) to minimum 5tys i zakładam że silnik jest w stanie idealnym
jeżeli chodzi o elektryczne turbo to można zrobić to samemu, ale raczej mało daje i szybko pada bo żaden silnik elektryczny nie wytrzyma ciągłej pracy i temperatury panującej pod maską

Chyba jednak byłem w błędzie myśląc, że kompresor będzie mniej inwazyjny i wyjdzie taniej niż turbo, ale zazwyczaj nie występuje efekt turbo dziury, chociaż nowoczesne turbiny też mają to zminimalizowane. Co do kompresora elektrycznego to wyczytałem gdzieś o tym, ale bez podawania parametrów. Trzeba by je dobrać pod konkretny silnik. Po za tym zakładając elektryczny używany byłby on tylko od czasu do czasu. Nie jestem pewien, ale podobne rozwiązanie było stosowane w jakimś sportowym modelu hyundaia. No chyba, że ten egzemplarz, który widziałem był po przeróbce.
Po za tym kompresor chyba bardziej obciąża układ korbowo - tłokowy ze względu na większe doładowanie przy niskich obrotach (w porównaniu do turbo).

Odpowiedz do tematu