FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
gdzie strojenie????
Autor Wiadomość
lexy 
Specjalista
Prochip Nałęczów

Auto: astra
Wysłany: Nie Mar 19, 2006 18:22   gdzie strojenie????

mam takie nietypowe pytanie jak na to forum.Mianowicie moze ktos z was wie gdzie sa organizowane kursy dotyczące strojenia piggy backów,stand alone i takie tam.i jak sie na nie dostac??

pytam z czystej ciekawości ponieważ taka wiedza w polsce jest mocno chroniona(to tak na moje oko) a nikt z pewnością nie dochodził do tego sam.

zapraszam do wypowiedzi.

TTomek 
streetracer

Auto: T.C.T;A5Tred;UnoT;A8 AKG
Wysłany: Nie Mar 19, 2006 20:46   

Cytat:
mam takie nietypowe pytanie jak na to forum.Mianowicie moze ktos z was wie gdzie sa organizowane kursy dotyczące strojenia piggy backów,stand alone i takie tam.i jak sie na nie dostac??

wydaje mi się ,że tylko poza granicami naszego pięknego kraju, aczkolwiek sądzę ze również tylko w przypadku kiedy zostaniesz ich oficjalnym przedstawicielem.

lexy napisał/a:
pytam z czystej ciekawości ponieważ taka wiedza w polsce jest mocno chroniona(to tak na moje oko) a nikt z pewnością nie dochodził do tego sam.

jednak sie mylisz, tylko niewiele z osób w Polsce korzystało ze szkolenia kiedy zostali oficjalnymi przedstawicielami danej świni lub SA na polskę...reszta to "samouki" ,

każdy producent ma swoje forum , gdzie jest masa informacji nt początków lub z chęcią odpisują na maila jak napiszesz do kogoś z technical support i opiszesz swój problem .

Jednak moim prywatnym zdaniem wiekszość to własne doświadczenia , wysiedziana odp liczba godz. i obserwacja co sie zmienia i jakie są po tym efekty.

Sam nigdy nie zapomnę jak w 2001 (albo 2000) montowałem pierwsze w swoim życiu smt5I w civicu , do którego jeszcze nie było pdf na stronach prod. , Piotr z IC niewiele potrafił powiedzieć , i pomimo sporej korespondencji jego i mojej z PP trzeba było samemu dojść co gdzie wpiąć i jak później stroić , a kurka ciężko wtedy było bo ani hamowni ani sondy AFR :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: tydzień walki po kilkanaście godzin...a później po tej akcji jakoś tak z górki było :v :v :v

lexy 
Specjalista
Prochip Nałęczów

Wysłany: Nie Mar 19, 2006 20:57   

z świnią jest prościej bo aby dostrajamy.inaczej z stand alone.
założyłem taki temat bo miałem nadzieje ze sie własnie wypowiesz ;) .

MACIOR 
speed demon
aaaapsik!!!

Auto: jeździ :)
Wysłany: Nie Mar 19, 2006 21:12   

Wiele osób twierdzi, że standem prościej i taniej się stroi.

TTomek 
streetracer

Wysłany: Nie Mar 19, 2006 21:13   

z SA jest niby to samo ale dużo bardziej ppierd%$^
W tym przypadku na stronach producenta również są fora i support , gdzie do wiekszości popularnych aut i silników są gotowe wsady (mapy), które po załadowaniu modyfikujesz dalej tak jak świnię.

Gorzej jest kiedy chcesz od podstaw zrobić mapę zapłonu , wtrysku , korekty temperaturowe , korekty ciśnieniowe , kiedy dla poprawnej pracy w fazie rozruchu , nagrzewania i normalnej pracy trzeba zrobić kilka map każdego z parametrów i to jeszcze uzależnionych ściśle od siebie :| :(

Aktualnie jestem w połowie roztrzaskiwania Uberdaty (tak sądzę ze to połowa) , gdzie pomaga masa for poświeconych temu tematowi (ale to nie SA , choć może jako takie służyć po przeróbkach)
i zacząłem rozwalać mega squirta , to jest lepsza zabawa , gdyż od podstaw trzeba to wszystko rozwalić , gdyż jest jeszcze mało popularny u nas .
Proponuję Polskie forum megasquirta , tam wiekszość zaczyna z tym wynalazkiem a chyba to jedno z najprostszych urządzeń tego typu wiec najlepiej zacząć od tego , żeby naprawde zrozumieć i co chodzi w SA bo bez tego to naprawdę temat ciężki jest , szczególnie jak zaczniesz wchodzić w dodatkowe funkcje , których każdy SA ma naprawdę mase.

TTomek 
streetracer

Wysłany: Nie Mar 19, 2006 21:15   

MACIOR napisał/a:
Wiele osób twierdzi, że standem prościej i taniej się stroi.

zgadza sie ,ale sam SA jest droższy i proste jest wtedy kiedy robisz np 10 sztukę w tej samej konfiguracji , czyli to samo auto , ten sam silnik i takie same mody.

MACIOR 
speed demon
aaaapsik!!!

Wysłany: Nie Mar 19, 2006 21:24   

Masz jeszcze Mega Squirta za troche lepiej jak SMT6 czy 7, ostatio nawet czytałem gdzieś jak na V3 zrobili podtrzymanie turbo, v-tec controlera, flat shifta, jakieś tam pierdoły i to na jednym egzemplarzu, także możliwości tego są ogromne.

TTomek 
streetracer

Wysłany: Nie Mar 19, 2006 21:32   

tak , tylko do mega squirta narazie wiekszość musisz sam opracowac, czyli finansowo dużo taniej ale czasowo dużo drożej , jest to natomiast bardzo rozwojowy SA i jak narazie przywalił mnie swoimi możliwościami i funkcjami , zwłaszcza ze za kwotę dużo niższą niż jakiegokolwiek popularnego SA można złożyć sobie conajmniej dwa MS , które połaczone razem bedą robiły dosłownie wszystko w aucie łacznie ze sterowaniem klimatronika i tylnego spojlera sterowanego w funkcji predkości :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

bardzo rozwojowe urządzenie...bardzo 8) 8) :spoko: :spoko:

MACIOR 
speed demon
aaaapsik!!!

Wysłany: Nie Mar 19, 2006 21:41   

TTomek napisał/a:
tak , tylko do mega squirta narazie wiekszość musisz sam opracowac, czyli finansowo dużo taniej ale czasowo dużo drożej , jest to natomiast bardzo rozwojowy SA i jak narazie przywalił mnie swoimi możliwościami i funkcjami , zwłaszcza ze za kwotę dużo niższą niż jakiegokolwiek popularnego SA można złożyć sobie conajmniej dwa MS , które połaczone razem bedą robiły dosłownie wszystko w aucie łacznie ze sterowaniem klimatronika i tylnego spojlera sterowanego w funkcji predkości :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

bardzo rozwojowe urządzenie...bardzo 8) 8) :spoko: :spoko:

No ba, nawet wysterujesz siłe urządzenia zassysającego uwzlędniająć prędkość i kąt wychylenia tyłu auta :mrgreen:

lexy 
Specjalista
Prochip Nałęczów

Wysłany: Pon Mar 20, 2006 08:47   

Mega Squirt jest zajebisty-cena>mozliwosci.

właśnie planuje zakupić i sie bawić.

daniel 
technical monster
hondatech.pl

Auto: CRV
Wysłany: Pon Mar 20, 2006 13:18   

A masz sonde AFR?

Piszę poprawnie po polsku

あなたの車についての議論

lexy 
Specjalista
Prochip Nałęczów

Wysłany: Pon Mar 20, 2006 13:45   

jeszcz nie

kazik 
streetracer
FK Autoserwis

Auto: sti
Wysłany: Pon Mar 20, 2006 14:28   

a co do szkolenia,to bywają w Polsce

teraz właśnie w weekend był kurs AEM-a w Vtg

lexy 
Specjalista
Prochip Nałęczów

Wysłany: Pon Mar 20, 2006 14:29   

kazik napisał/a:
a co do szkolenia,to bywają w Polsce

o tym wiem.ale z tego co mi wiadomo to dla ograniczonej ilosci osób.

TTomek 
streetracer

Wysłany: Pon Mar 20, 2006 23:52   

kazik napisał/a:

a później sprzedaj i wystroj AEM-a w Lublinie :haha: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Odpowiedz do tematu