Witam! Od jakiegoś czasu (po remoncie głowicy) przy odpalaniu zimnego silnika wali przez parę sekund chmura niebieskiego dymu. Okazało się że turbinka (którędyś wali olej w kolektor). Za regeneracje gość mi krzyknął 1200-1400. Podziękowałem mu. Zaślepiłem dolot z turbiny do silnika i dalej kapie. Przed remontem nie kapało a gość odślepił mi tylko ten dolot. No to skąd jeszcze może kapać fak? Jak zawsze wdzięczny za każde info!
Auto: znalazlem na otomoto ;)
Skąd: Śródmieście Pomógł: 24 razy Dołączył: 03 Maj 2004 Posty: 3578
Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 10:36
stary zrob to jak nalezy, podjedz do kogos normalnego i niech Ci to naprawi. Regeneracje turbin robi REAM POLAND (banner reklamowy masz na dole, a takze podforum w dziale SKLEPY WARSZTATY).
no chyba ze nie chcesz miec 1.9TD tylko 1.9D i sie slimaczyc
a jak rzeczywiscie chcesz miec jednostke wolnossaca, to trzeba calkowicie wymontowac turbine, zaslepic doplywy oleju, pozaslepiac wszystkie nowopowstale dziury - ale imho to glupiego robota.
Auto: STI & Polonez 1500
Skąd: Dziesiąta Pomógł: 34 razy Dołączył: 06 Paź 2004 Posty: 3372
Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 19:50
zrób tak zeby do dolotu turbiny nie dochodziły opary z odmy a wąż z silnika wypusc na swieze powietrze szczyt ekologii to to nie bedzie ale zobacz co sie bedzie działo. Wogóle operacje z odma uwazam za bezsensowne skor dymi auto :-/ samo osobiscie zaczął bym od porzadnej diagnozy turbiny i silnika
Zaślepiłem dolot z turbiny do silnika i dalej kapie.
uuu ... tu mi partyzantem z XX wieku podjeżdża tzn . zrobiłeś co ? korek w postaci turbiny w wydechu czy zbyt luźno rozpędzającą sie turbinę (bez obciążenia) puszczoną w atmofere??? generalnie jedno i drugie przy poszukiwaniu usterki jest jak dłubanie palcem w d.&^^ie
czep się odmy dla samonaprowadzenia na usterkę albo podjedź do kogoś kto ma "conajmniej" pojęcie...może przynajmniej motor przeżyje te eksperymenty...
Auto: znalazlem na otomoto ;)
Skąd: Śródmieście Pomógł: 24 razy Dołączył: 03 Maj 2004 Posty: 3578
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 07:39
Cybek, do Reamu z sama turbina do byle jakiego mechanika co sie zna, jedziesz zeby zobaczyl i poprawil te maniany, ktore tam poczyniles, ew wymontowal turbine jezeli bedzie do regeneracji.
chyba ze w reamie swiadcza takie uslugi.