FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
"pisze" czy "jest napisane"
Autor Wiadomość
Brzozka 
streetracer

Auto: Jetta & Octavia
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 10:38   "pisze" czy "jest napisane"

Odkąd pamiętam to w szkołach uczono mnie,że poprawna forma to np. "na tablicy jest napisane" a nie "na tablicy pisze". Ostatnio coraz więcej osób stara się mnie przekonać, że obie formy są poprawne bo jakiś Miodek coś gdzieś kiedyś powiedział...

siwy napisał/a:
to nie jest blad ort wg prof miodka

Szukałem we wszechwiedzącym internecie i nie znalazłem żadnego konkretnego zapisu mówiącego, że mogę mówić "na tablicy pisze..."

Jak to jest z tym naszym językiem? Czy warto się uczyć poprawnej polszczyzny skoro za kilka lat ktoś powie, że można używać form mniej poprawnych bo jakiemuś procentowi rodaków nie dało się wbić do głowy,że poprawnie jest używać zwrotu "jest napisane". :>

siwy 
speed demon

Auto: znalazlem na otomoto ;)
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 10:42   

a wg Panow z PWN okazuje sie jednak ze "pisze" jest bledem.

Cytat:
Tam wszystko pisze
Na internetowym forum jeden z dyskutujących zarzucił mi, że w moim zdaniu: „Czytaj posty X ze zrozumieniem – tam wszystko pisze” zrobiłem elementarny błąd, polegający na niepoprawnym napisaniu tam wszystko pisze (nie umieściłem w tym stwierdzeniu podmiotu). Na forach stosuje się język potoczny mówiony. Czyli to, co piszę, zapisuję tak samo, jakbym to mówił. To prawda, że zrobiłem błąd, którego nie powinienem popełniać ani w języku pisanym, ani w mówionymm, i nic nie tłumaczy tego sformułowania?

Odpowiedz:
Błąd nie polega na pominięciu podmiotu, tylko na użyciu konstrukcji tam pisze zamiast tam jest napisane. W istocie podmiot w Pana zdaniu jest (wszystko), natomiast orzeczenie jest źle zbudowane.
Czy błąd ten jest niewybaczalny? Zapewne jego ranga jest mniejsza w potocznej polszczyźnie postów internetowych niż w tekście oficjalnym, niemniej jednak błędem pozostaje. W porozumieniu się oczywiście nie przeszkadza. Osobiście dużo bardziej doskwiera mi pomijanie polskich liter przez internautów. Gdy robią to w pytaniach adresowanych do poradni, jest to szczególnie uciążliwe, gdyż wymaga dostawiania wszystkich pominiętych kreseczek i ogonków.

— Mirosław Bańko, PWN

jednak ja czytalem w sieci zapis jednoznacznie mowiacy o tym ze OBIE formy sa poprawne (nalezalo by poszukac u nas na forum bo kiedys byla juz podobna dyskusja).

nie zmienia to faktu ze WINNO się pisać i mówić z podmiotem - jest napisane, jezeli coś zostało dokonane.

jednak w mowie potocznej wiele się wybacza...

_Rafi_ 
streetracer

Auto: ropniak
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 10:45   

To tak jak ze słowem radio.Kiedyś uczono ,że na przykład coś gra w ''radio'' nie ''radiu'' ,a teraz podobno dwie formy są już dopuszczone.

Brzozka 
streetracer

Wysłany: Czw Mar 06, 2008 10:48   

Pewnie za jakiś czas poprawne będzie mówienie "poszłem z dzieckiem na spacer" :/

_Rafi_ 
streetracer

Auto: ropniak
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 10:55   

Brzozka napisał/a:
Pewnie za jakiś czas poprawne będzie mówienie "poszłem z dzieckiem na spacer" :/

Albo ''poszłem z bachorem heta na pole'' :haha:

Poprostu powoli cofamy się,a język coraz bardziej upodabnia sie do wiejskiego.Taki ''wiejski tuning''. :D

siwy 
speed demon

Auto: znalazlem na otomoto ;)
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 12:15   

Moze najpierw warto zajrzec do jezyka macierzystego zeby to oceniac czy sie cofamy czy wracamy do korzeni.

Brzozka 
streetracer

Wysłany: Czw Mar 06, 2008 12:40   

siwy napisał/a:
Moze najpierw warto zajrzec do jezyka macierzystego zeby to oceniac czy sie cofamy czy wracamy do korzeni.

cofać, wracać - jeden grzyb :D trzeba iść do przodu, tylko z umiarem ;)

eXiDe 
Specjalista
Diesel Power ;)

Auto: diesel
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 12:56   

Powinno być "napisane" ale.. no właśnie kiedyś słuchałem audycji nie Miodka tylko tego drugiego.. nie pamiętam jak on ma.. W każdym bądź razie forma "pisze" poniekąd przyjęła się w naszym słowniku, podobnie jest z wyrazem poszłem, wyszłem.. Dużo ludzi tak mówi/pisze i przyjęło się to jako poprawna "umowna" forma.

Mnie w każdym bądź razie denerwuje jak ktoś mówi poszełem, wyszłem, pisze.. Uczulony jestem, ale może dlatego, ze uwielbiałem j. polski w podstawówce i miałem bardzo wymagającą panią ;) hehe.

Słusznie ktoś zauważył 'taki wiejeki'

kris 
drifter

Auto: impreza gt
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 15:05   

Ja ze swojej praktyki mogę powiedzieć, że jestem po studiach socjologicznych i po 3,5 roku prawa więc obydwa kierunki humanistyczne i nigdy nikomu nie przyszłoby do głowy, aby powiedzieć, że gdzieś coś pisze sugerowałbym używać JEST NAPISANE :mrgreen:

HaGie 
pro racer

Auto: sej, gej
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 19:47   

zawsze bylo "jest napisane" bo to cos sie juz wydazylo

nie moze byc np: "tu pisze" bo to juz zostalo napisanie

:mrgreen:

Odpowiedz do tematu