Chcialem zapytac o silnik diesla montowany w e34, Jak z trwaloscia, jakie przebiegi wytrzymuja, co pada czesciej, ile moze wziac w miescie i takie tam Gdziestam obilo mi sie o uszy ze 500tys km bezproblemowo, ale jak to z tym faktycznie jest?
Warto sie pchac w samochod z takim motorem z przebiegiem 250k biorac pod uwage ze przez 2 lata musze kolejne 200 tys nim zrobic? Zawieszenie, amory, poduszki powymieniane i pod tym wzgledem jest ideal, samochod znam.
Auto: Pomoc Drogowa
Skąd: Węglin Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sty 2005 Posty: 337
Wysłany: Pią Lip 18, 2008 14:32
Miałem e34 z silnikiem TDS 143Ps . Na przodzie 225 na tyle 235 17" Ogólnie dopiero na trasie pokazuje swoje walory. Po mieście palił mi koło 12l na trasie do 130-140 koło 9l W tych silnikach bardzo często uszkodzone są nastawniki pompy wtryskowej jak i pompy wtryskowe które padają po przebiegach 200-250tyś km. Tds na zimnym silniku odpali zawsze powinieneś takiego sprawdzać na ciepłym motorze tzn. Rozgrzać silnik do normalnej temp pracy po czym zgasić na 15-30min i ponownie odpalić jeżeli zaskoczy odrazu to znaczy że jest ok, jeżeli trzeba będzie go chwile kręcić to znaczy że jak większość TDS-ów ma uszkodzony system paliwowy. Przy odpalaniu na rozgrzanym silniku powyżej 40 stopni kontrolka grzania świec nie powinna się świecić, jeżeli się świeci to znaczy że ktoś zainstalował " cud pudełko " dzięki któremu grzanie świec uruchamia się na ciepłym motorze po to żeby nie kręcić długo silnika. Koszt naprawy nastawnika ( strzelam cenę bo już nie pamiętam ) 1300-1500zł Czasami pomaga przeczyszczenie nastawnika. Co do przebiegu 250tyś km jest to mało realne!!
Pawel_M, dzieki o cos takiego mi chodzilo Chodzi o samochod do postawienia na salate. 12 w miescie to nie jest malo, ale samochod meeega wygodny itd, do dlugiej jazdy i spedzania w nim x godzin ideal
Rozgladam sie dalej, rowniez za omega z tym silnikiem. Pompa na alledrogo ~1700zl nastawnik kolo 1000, wiec koszty raczej kosmiczne w porownaniu do wartosci calego auta..
I teraz pytanie, bo te pudelka sa na allegro, cena prawie zadna w porownaniu do pompy wtryskowej, ale czy ona zalatwia sprawe? Z tego co pisza sprzedawcy problem odpalania na cieplym znika, ale co z tym dalej jest?