Auto: Audi A6 3.0TDi V6 Quattro
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 12 razy Dołączył: 14 Paź 2004 Posty: 857
Wysłany: Pon Kwi 04, 2005 09:26 Z cyklu gdzie w lublinie [wymiana oleju]
Witam.
W tym tyodniu chce zalac motula (olej juz mam) , z tym ze zalezy mi aby jak najlepiej odessac stary olej , zeby zostalo go jak najmniej.Dowiedzialem sie ostatnio ze samo zlanie nie jest za bardzo skuteczne i sporo oleju jednak pozostaje.A ja chce zeby zostalo go jak najmniej jest to mozliwe.Gdzie w lublinie moge zrobic cos takiego ?
Pozdro
Wysłany: Pon Kwi 04, 2005 11:45
dzieki kfak , no wlasnie tak myslalem ze mozna by jeszcze czysm przepulkac , orientuje sie ktos moze jak sie takie srodki nazywaja , jak sie ich uzywa , gdzie kupic ?
Czy moze wogule nie zawracac sobie tym glowy i spuscic stary olej i nalac nowy ?
Na ciepłym silniku, odkręcić korek i żeby sobie sam olej wyciekł do miski. Lepiej tak zrobić a nie odsysać.
I tak po minucie pracy silnika, będzie czarny jak smoła .
Pozatym warto zostawic odkrecony korek spustu np na kilka godzin albo na noc , troche wiecej oleju zawsze splynie , pozatym zalezy jeszcze jak miska olejowa jest uksztaltowana, zawsze troche oleju , glownie tego zanieczyszczonego "grubszymi" syfami w niej zostaje.
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Pon Kwi 04, 2005 17:33
daj silnik do remontu
jak Ci wyczyszcza silniczek to sie zmiesci litr wiecej (u mnie normalnie wchodzilo 7 dem a po remoncie, silnik byl rozdlubany na maxa weszlo 8litrow)
a jak chcesz jakis srodek do przeczyszczenia silnika to jedz do hurtowni MERPOL na Turystycznej (jadac od miasta po lewej, obok jest myjnia, na gorce przed PZU, na przeciw zakladow miesnych/chyba bylych) tam maja jakies takie rozne rzeczy i ceny sa bardzo OK!
ja wymieniałem olej w warsztacie Marcar przy trasie lublin piaski zaraz za krzyżówkami świdnickimi po lewej stronie jak się jedzie od lublina tanio robią i si przykładają polecam
Auto: Pomoc Drogowa
Skąd: Węglin Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sty 2005 Posty: 337
Wysłany: Pon Kwi 04, 2005 20:06
Na ul.Zamojskiej 20 w firmie TOMPIS do niedawna wymieniali olej za darmo teraz ponoc biorą za to 10zł i na życzenie klienta olej spuszczają albo wysysają...
Auto: F7P
Skąd: Polska Pomógł: 29 razy Dołączył: 17 Cze 2004 Posty: 1894
Wysłany: Pon Kwi 04, 2005 21:39
W każdym serwisie mają prawie identyczne odsysarki oleju..
Niedziałek ul. Głęboka
JTJ Partners Leclerc..
Każdy autoryzowany serwis.. podjedz do seata od razu wykasują ci inspekcje oleju, "przegląd" bo jeśli sie nie świeci teraz to i tak sie zaświeci
Seat.. AL W-wskie, Unicka
W serwisie Skody tak samo możesz to zrobic te same gniazda diagnostyczne..
W każdym Carmanie..
W każdej stacji szybkiej obsługi mają takie urządzenie
Jesli chcesz odessać tylko dla barwy oleju.. to już prawie po 2-4 min pracy nowy olej w dieslu wyglada jak smoła..
Wysłany: Wto Kwi 05, 2005 06:38
Spoko , macie racje , niepotrzebnie kombinuje , podjade jutro do niedzialka to odrazu filtr tam kupie , wymienie na motulka , a inspekcje olejowe i inne te vagowskie rzeczy robie sobie we wlasnym zakresie (kabelek odb2 na maxie + odpowiedni soft to podstawa)
A co do koloru oleju , to wiem ze nic sie z tym nie da zrobic i odrazu jest czarny jak smoła , chodzilo mi tylko o ewentualne usuniecie "gówna" ktore podobno zostaje po castrolu magnatecu.