Kiedyś słyszałem że filtr stożkowy słabo filtruje powietrze zasysane przez silnik. Dziś postanowiłem wyprać w końcu mój stożek z evo. Tak o to wygląda on po wyjęciu.
Widać że jest totalnie zasyfiony - mnóstwo szlamu i różnego rodzaju brudu(kilka owadów też się znalazło). Ale szok przeżyłem patrząc do środka filtra.
Z tego co widać na fotkach stożek dośc dobrze filtruje powietrze. Widać to po jego środku - tam jest czysty jakby dopiero co z prania wrócił . Dotaykając stożka od zewnątrz ręce miałem całe czarne, cięzko było je domyć - od wewnątrz go macając nawet sie nei ubrudziły
Stożek jest K&N - niestety nie dało rady kupić w polsce nic tańszego o tak kosmicznej średnicy.
Stożek przed założeniem trzeba nasączyć olejkiem do stożków - tu akurat zastosowałem olejek firmy jacky bo takowy posiadałem. Mam nadzieję że go znajdę gdzieś by nie kupować kolejnego
Stożek jest K&N - niestety nie dało rady kupić w polsce nic tańszego o tak kosmicznej średnicy.
Stożek przed założeniem trzeba nasączyć olejkiem do stożków - tu akurat zastosowałem olejek firmy jacky bo takowy posiadałem. Mam nadzieję że go znajdę gdzieś by nie kupować kolejnego
tak mi własnie wyglądał dekiel na K&Na
Miałem kiedyś wkładkę w serjną puche tej firmy i też dawała rade.Utwierdziłeś mnie w przekonaniu co mam zakupić a zestaw recharger posiadam więc problem z głowy...
_________________ '96 Subaru Impreza GT wozi dupę
'00 Daewoo Matiz Van rolniczo-służbowy
'95 Daewoo Nexja GSi 16v szczur na tor
Właśnei uprałem stożek - niestety 1/4 masy filtrującej powiedziała papa i spłynęła z syfem. To samo miałem w poprzednim stożku - widać na jedną jego część działają w samochodzie dziwne siły. Po ponad 3 latach trzeba powoli szukać nowego filterka
[ Dodano: Sro Kwi 15, 2009 17:57 ]
normalnie piękna cena tego K&Na. Jedyne 270zł
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 18:55
pilachgt, nie wiem jak TY myles ten stozek... ja jestem uzytkownikiem K&N w dwoch autach (jednym prawie 6lat a drugim 3 lata)... do mycia K&N uzywam tylko produktow K&N... co do mycia to nie wolno uzywac wody pod wysokim cisnieniem i najlepiej od srodka delikatnie plukac ciepla biezaca woda... tak samo suszenie trzeba "otrzepac" ile sie da a pozniej zostawic w spokoju az sam wyschnie (nie na grzejniku). po wyschnieciu nawilzamy oliwka i odstawiamy az zlapie i poprawiamy tam gdzie nie ma "koloru". jak juz caly bedzie OK to nadmiar oliwki zbieramy delikatnie recznikami papierowymi.
Przy okazji mycia stozka polecam tym samym preparatem wymyc przeplywke (po demontazu) bo oliwka moze osadzac sie na nim ( u mnie akurat jest "goracy drut" i trzeba tego pilnowac)...
Auto: audi 90q 2.3 20V & AR
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 18:56
pilachgt napisał/a:
Właśnei uprałem stożek - niestety 1/4 masy filtrującej powiedziała papa i spłynęła z syfem. To samo miałem w poprzednim stożku - widać na jedną jego część działają w samochodzie dziwne siły. Po ponad 3 latach trzeba powoli szukać nowego filterka
[ Dodano: Sro Kwi 15, 2009 17:57 ]
normalnie piękna cena tego K&Na. Jedyne 270zł
pilachgt, nie wiem jak TY myles ten stozek... co do mycia to nie wolno uzywac wody pod wysokim cisnieniem i najlepiej od srodka delikatnie plukac ciepla biezaca woda... ...
troche ciśnienia z prysznica dostał
ale głownie było płukanie i mycie miękkim pędzelkiem. Tyle że on tak samo stracił warstwę jak poprzedni - nie w wielu miejscach a w pewnej części - a ciśnienia wodnego dostawał po całości po równo. Nic to - ja go już z 6 razy myłem i było oki
Daniel jak chcesz mam wielkiego Pipercrosa nówke oddam za 100pln, suchy i trzeba go olejkiem potraktować.
maciuś ja nie potrzebuje wielkiego bo się nie zmieści - ja potrzebuję coś o średnicy montażowej 152mm i max wys. 12cm. a założe się że ten pipek aż tak dużej średnicy ne ma
ale co wy oceniacie, filtr można ocenić w silniku turbo po wirniku od strony zimniej czy nie jest dojechany... wszystko pięknie widać co jest filtr warty albo myty reguralnie ...