Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 19:50 Audi 100 c3 - silnik gaśnie po przełączeniu na gaz
Mam to audi od 5 dni, na początku było wszystko ok, ale od nie dawna mam taki problem. Zapalam silnik na benzynie (aby najpierw samochód trochę pochodził na benzynie), potem po jakimś czasie włączam gaz i gaśnie silnik wtedy. Jak sobie ustawię opcje II na sterowniku gazu czyli automatyczne startowanie na benzynie i włączanie gazu po naciśnięciu pedału gazu to też silnik gaśnie. Nawet jak przejadę dużo kilometrów na benzynie to też gaśnie jak się przełączę na gaz. O co chodzi ? Coś z instalacją gazową? Co radzicie?
Auto: STI & Polonez 1500
Skąd: Dziesiąta Pomógł: 34 razy Dołączył: 06 Paź 2004 Posty: 3372
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 21:44
sprawdz też plusowy kabel zasilający całą instalację gazową, generlanie zawsze jest gdzies w okolicy akumulatora na plusowej klemie. Moze tez byc spalony bezpiecznik ten od zasilania centralki, gdzies pod maską jest koło tych wszystkoch gratów od gazu...
Może elektrozawór się nie załącza tak jak piszą koledzy sprawdź bezpiecznik od gazu jak tu nic nie pomoże to myślę instalka do gazu pada u mnie było tak że już po 20-30 naciśnięciach guzika na centralce dopiero przełączało na gaz zmieniłem na zwykłą centralkę i jest ok poczyść jeszcze wszystkie przewody od gazu czyli elektryczne może coś nie łączy i napisz czy słychać w butli zaworek jak przełączysz na gaz
Dzięki za cenne uwagi. Napiszcie jeszcze mi jedną rzecz. Rano odpalam silnik (zimny silnik) na opcji II na sterowniku gazu (automat przełączający benzyna+gaz). Przejadę kawałek i powinien się sam przełączyć na gaz jak sie silnik odpowiednio nagrzeje, ale wtedy silnik gaśnie. Raz mi zgasł tak na środku skrzyżowania i teraz robię w ten sposób, że jak rano go odpalam to na benzynie i na benzynie przejeżdzam 1-2 km i potem staję na poboczu i przygazuję go i wtedy przełączam na gaz i wtedy łapie gaz. Potem w ciągu dnia już od razu po odpaleniu silnika łapie gaz na automacie im nie ma większych problemów, tylko rano przy zimnym silniku ma taki problem. Czy to normalne? Można coś z tym zrobić? Czy muszę tak robić tak jak robię że przejeżdzam rano najpierw 1-2km na benzynie a potem sie przełączam na opcję II na gaz i tak już muszę robić?