Wysłany: Wto Cze 30, 2009 11:09 Od dziś brak OC to tylko mandat
Od dziś za brak przy sobie papierowego ubezpieczenia OC kierowca nie straci pojazdu. Nie oznacza to, że przestaje być ono obowiązkowe - czytamy w "Rzeczpospolitej".
Zapominalski kierowca dostanie mandat do 250 zł i pojedzie dalej. O braku dokumentu policja poinformuje Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny. Taka procedura będzie możliwa dzięki wchodzącej dziś w życie noweli kodeksu drogowego.
Jak zastrzega policja, dokument potwierdzający zawarcie ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej nie przestaje od dziś być obowiązkowy? Oprócz niego kierowca musi mieć przy sobie prawo jazdy i dowód rejestracyjny auta. Za brak tych dokumentów grozi mandat karny. Zmiana polega jedynie na lżejszych konsekwencjach dla kierowcy.
Auto: BMW 540
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 17:10
ale policja sprawdzi podczas kontroli czy mam ważne OC??
a jak by mi się skończyło OC 2 dni temu bo bym zapomniał zapłacić,to 250zł czu już wtedy laweta??
Auto: STI & Polonez 1500
Skąd: Dziesiąta Pomógł: 34 razy Dołączył: 06 Paź 2004 Posty: 3372
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 20:28
Fazi napisał/a:
ale policja sprawdzi podczas kontroli czy mam ważne OC??
a jak by mi się skończyło OC 2 dni temu bo bym zapomniał zapłacić,to 250zł czu już wtedy laweta??
250 zł tylko
ustawowo jesteś chroniony przez 30 dni od zakonczenia OC jezeli nie wypowiedziałes umowy. Jak dłuzej niz 30 dni nie masz OC to wtedy gania Cie Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny a kwoty mandatów za brak OC zaczynaja sie od 2500 zł - jest to zupełnie nie opłacalny biznes wiec lepiej miec to głupie OC zawsze na czas opłacone