Witajcie moze coś podpowiecie.
Dzieje się tak, że jadąc ze Swidnika do Lublina wszystko jest OK. W Lbn zaczynają mi blokować hamulce. Gdy czuję że blokują to staję i czekam aż wentylator schłodzi silnik (na zgaszonym silniku potrafi nawet chodzić 10 min.) i gdy wentylator się wyłączy wsiadam znów i jade aż znowu nie zacznie blokować. Dodam że wentylator nie ma z tym nic wspólnego to tylko taki czasomierz.
Zaciski były rozbierane i są eleganckie.
Płyn hamulcowy wymieniony.
Pompa nie ruszana ale wygląda na nową.
Może ktoś z was wie o co chodzi?, czy to pompa?, czy jest jeszcze jakiaś pompa od wspomagania hamulców?
Auto to 100 C3 2.2
_________________ Jest Quattro, Jest dobrze, Nie ma Quattro, Jest wanna!
Wanna Klub Polska --OOOO--
Co tu gadać co tu kryć nie da się bez jazdy żyć!!!!
Auto: Audi 80 B4 Avant
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Kwi 2005 Posty: 82
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 07:20
Witam
Częstą za takimi objawami jest spowodowane:
gdy przewód elastyczny się w środku się uszkodzi i wtedy się blokuje swobodny przepływ płynu.
Druga przyczyna to wtedy, gdy tylnie zaciski mają usterkę w układzie ręcznego nie wraca zacisk, gdy się spuści ręczny to on powoli odpuszcza ( tylko przy tarczach)
_________________ Zakład Blacharsko Lakierniczy Mechaniki Pojazdowej
Lublin ul. Wertera 1 B 601-23-80-57
Auto: Audi 80 B4 2,0 bg kombi
Skąd: Bazylianów Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 69
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 19:40
a masz odpowietrzone chamulce ja miałem cos podobnego jak miałem poldona i w momencie jak powietrze jast w ukladzie to wiadomo sie rozpręża i wtedy blokuje koła iak wystygnie to odpuszcza i tak wkolo to tylko tyle co moge podpowiedziec
Auto: audi 100 2.3 quattro '90
Wysłany: Sob Sie 29, 2009 11:45
ja mam podobny problem. niedawno robilem hamulce tylne - tarcze, klocki, przewody itd. Mechanik sprawdzil takze przod, przeczyscil zaciski, tloczki i przez jakis czas bylo dobrze. Teraz zaczyna sie to samo. Gdy nie hamuje zbyt czesto - trasa- to nie blokuja sie. Ale jezeli jestem w miescie, wystarczy 10 minut jazdy i juz czuje ze hamulce trzymaja.
Jak to jest z pompą hamulcową w C3? prawy przod + lewy tył? i odwrotnie - lewy przod + prawy tyl.