Auto: F7P
Skąd: Polska Pomógł: 29 razy Dołączył: 17 Cze 2004 Posty: 1894
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 10:55
y0..
Więc.. mozesz jak najbardziej przejśc na 1/2syntetyk i organoleptycznie sprawdzać czy bedzie pił olej czy nie itd..
jeżeli zacznie to powinieneś powrócic do mineralki..
Jaki olej? Zależy.. Szczerze Honda Jezdzi na lotosie mineralnym.. i wymieniam olej po 5-6tys km.. Auto juz po 3 wymianach mineralki i nadal sie nie skarże..
Oczywiście im wiekszy przebieg tani olej szybko traci swoje właściwości .. stąd moje wymiany co 5-6tys.. Koszt całkowity wymiany. olej 46zł, filtr 18.. :spoko:
Więc kamil; zastanów się.. co i jak..
Dobre sprawdzone oleje są Mobile, Castrola(bez mineralnego w białej butelce rozlewanego w Polsce różnie im to wychodzi), BP, Shella itd..
A gdzie?
Techmax, Ream Poland, Ctv, Auto Max 24, Kat Serwis.. i wiele wiele innnych miejsc..
Auto: Galant
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 14 razy Dołączył: 13 Cze 2004 Posty: 933
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 19:53
Na pólsyntetyk nie przechodz bo będzie Cię czekała robótka.
Ja zalałem raz do Meganki minerała i więcej takiego błędu nigdy nie popełnie. Teraz po remoncie zalałem pół syntetyk na dotarcie, a po dotarciu leje pełnego syntetyka. Przebieg 130.000 kilometrów.
Wymienić olej możesz praktycznie w każdym warsztacie. Jak jeżdziłeś na mineralu zalej go spowrotem. Jak chcesz tani i w miarę dobry kup Lotosa. Tylko pamiętaj o wymianie najdłużej co 10.000 km.
Auto: sti
Skąd: Dziesiąta Pomógł: 19 razy Dołączył: 17 Lip 2004 Posty: 794
Wysłany: Wto Cze 28, 2005 08:46
koniecznie minerał,po co zbędne ryzyko,szczególnie ze ten motor nie jest pierwszej swierzości,ja kiedyś dawno dawno temu własnie tak zrobiłem,to mi wypłukało cały syf z silnika i olej po 100 kilometrach nadawał się tylko do wymiany i na dodatek świeciła się kontrolka ciśnienia oleju
więc moim skromnym zdaniem zostań przy minerale
Nie lej lotosa!!!-(nie chce tym zdaniem rozpoczynać kłotni na temat oleji!!:D)
powiem ci że dobrym rozwiązanie jest zakup oleju BP-korzystna cena - dobra jakośc-możesz podjechać do adamexiumu na ul.głuską tam mają oleje BP,castrola
_________________ // FK Autoserwis Lublin ul.Zemborzycka 116C //
Do seryjnych samochodów olej to olej, lać można "słonecznikowy" z 15zł za 1L, tylko wymieniać co 5-7kkm w warunkach miejskich, a nie co 15tyś jak powiedział pan Heniu ze sklepu z oliwami do smarowania. Co innego sprawa przy dłubanych silnikach, niebęde się rozpisywał bo mało komu się to przyda, ważne by odpowiednio dobrać gęstość, wytrzymałość termiczną i pare innych pierdołek do silnika.