jeśli to możliwe to poproszę na lukasz@rajdowiec.pl zwykła ciekawość jestem ciekaw ile zdjęcie straciło na rozmiarze. niezła ostrość jest na tej focie uwielbiam foty z rozmytym tłem
_________________ Nie, nie, prędkość była OK... tylko zakręt trochę za ciasny.
"To jest pokolenie któro uczyło się jeździć na pachołkach... MY uczyliśmy się na zusie i zawadówce "
Renia, w jakim celu pstrykasz w RAWach skoro i tak nie będziesz nic ze zdjęciami robiła? Pytam z ciekawości.
Nie wiem co rozumiesz przez stwierdzenie że nic z nimi nie będę robiła... Zdjęcia robie w raw ze względu na jakość, możliwość poprawy balansu bieli i czasem ekspozycji, w inne obróbki raczej się nie bawię, chyba że mi się nudzi, albo mam ochotę sie czegoś pouczyć. A Ty robisz zdjęcia w jpg? też z ciekawości pytam.
ps. Nie wydałam kasy na lustrzankę żeby robić zdjęcia na ustawieniach auto i jpg, chociaż czasem tęsknie za s5 z którego zdjęcia wychodziły w "ładniejszych" dla większości odbiorców kolorach bez poprawek i do tego mieścił się do torebki
Renia, nie wiem może mnie ktoś poprawi, ale zdjęcia w formacie bezstratnym mają sens jeżeli dalej będziesz je edytować i to mocno (mają większy zakres tonalny więc jak się ma umiejętności to coś można wyciągnąć). Jakość i tak nie jest dużo większa, a zresztą w efekcie końcowym jak wrzucisz zdjęcie 800x600 i tak tego nikt nie zauważy. Ja robię głównie w jpg (jakieś ważne uroczystości no to RAW bo faktycznie można coś porzeźbić, a tak nie widzę sensu), uważam, że na jpg też się można pobawić, do tego zajmują dużo mniej miejsca. Piszesz, że nie kupiłaś lustrzanki aby robić na auto, ja także z tym że ustawienie wszystkiego na manual nie powoduje automatycznie wymuszenia RAW. Jak dla mnie takie podejście: "nie po to kupiłam lustrzankę, żeby robić w jpg" zalatuje mi snobizmem "bo profesjonaliści tak robią", szczególnie jeżeli zdjęcia wrzucasz praktycznie w takiej formie w jakiej zeszły z matrycy. No ale każdy ma swoje gusta, ja też nie jestem pro i w wielu kwestiach mogę się mylić. Nie bierz tego do siebie po prostu wyrażam swoją opinię i nic do Ciebie jako osoby nie mam. Pozdrawiam i życzę wielu udanych "strzałów"
Ostatnio zmieniony przez misi3k6 Wto Mar 31, 2009 10:42, w całości zmieniany 1 raz
Marcin.85, foto nr 21 wg mnie rulez <spoko> , a na 8 nawet ja się załapałem <rotfl>
Renia, fotki bardzo fajne. ja podobnie jak polll lubię fotki z bardziej rozmytym tłem, ale muszę przyznać, że foto nr 16, 17, 18, a zwłaszcza 6 bardzo mi się podobają :] Jedyna uwaga, to taka żebyś starała się unikać centralnych kadrów.
PS- A tak z ciekawości to czy to przypadkiem zdjęcia robione canonem z doczepioną tą wielką armatą? :]
misi3k, dziękuje za informacje! Pierwszy raz mi się zdarzyło dostać uwagę na ten tema, ale to zawsze jakieś urozmaicenie bo nie kadr był zły tylko format Nie wszystko robie w rawach, a że zdjęcia na forum są w 800x... nie znaczy że wszystkie zmniejszam do tego rozmiaru. Myślę jednak że to mało istotne dla kogoś kto ogląda fotki w necie- dla niego liczy sie efekt końcowy, nie ważne jaką drogą osiągnięty
jimmijump, bardzo mi miło ze fotki się podobają :] nad kadrami staram się pracować i chyba nawet widzę efekty. Zdjęcia są z tego zestawu o którym wspomniałeś i muszę przyznać że bardzo go lubię, nie miałam bym odwagi robić zdjęć z takiej odległości jak np Ty <oops> efekty świetne ale to nie na moje nerwy