Robercik dzięki za foty , widzę karabin włączyłeś i strzelałeś, ja z tych imprez będę miał ponad 100 fotek od Ciebie, tylko szkoda że tak ciężko je się otwiera i ściaga
Robercik, po pierwsze tak jak pilach zauważył walisz po prostu seriami. I niestety większość zdjęć jest taka sobie. Powiedział bym nawet, że to nie zachęca oglądających. Radzę abyś chwilę pomyślał nad kadrem wtedy raczej będą lepsze efekty. Druga sprawa jak wrzucasz zdjęcia to zmniejsz trochę (zwykle się wrzuca w granicach 800-1200px) bo hosting i tak już u Ciebie ledwo ciągnie. Takie małe rady, może skorzystasz
więc tak
1. tak, czasem właśnie mnie najdzie, że pykam ile się da, przy okazji starając się mieć obiekt mniej więcej w kadrze - i dzięki temu mamy możliwość złapania czegoś, czego inaczej możnaby nie złapać - ale efektem ubocznym jest masa "śmiecia" do przejrzenia. nigdy za artystę się nie uważałem, i raczej niestety w przypadku fotek ilość a nie jakość (brzmi źle, ale takie już to moje cykanie..)
2. wielkość.. galeria jest zrobiona z małych zdjęć, o wiele mniejszych niż podałeś, a jak ktoś chce powiększyć, ściąga w większej rozdzielczości - tu problemu nie widzę.. co do hosta, niestety zwykłe UPC ADSL.. ale i takie to, amatorskie, ma być
3. jak bardzo chcesz pilachgt, to podaj mi numery zdjęć, spakuję i wystawię w jednym pliku rar czy coś
4. powyższe może brzmieć "ofensywnie", ale zdecydowanie nie o to chodzi po prostu tak to już mi się cyka i raczej nie zmienię tego.. ale nigdy nie mów nigdy, rady zapamiętam, a może i wykorzystam, jak dobrze pójdzie
Robercik, 1. jak uważasz, ja myślę, że i pykając fotki normalnie uchwyci się coś ciekawego tylko trzeba chcieć. Szkoda, że idziesz w ilość a nie jakość.
2. Galeria to miniaturki po ~20kB x ~1100 zdjęć = ~20MB, to już trochę jednak jest. Nie wiem jak innym ale na moim łączu trzeba czekać kilka dobrych minut na załadowanie całej galerii. A do tego zdjęcia po powiększeniu w rozdziałce prosto z puchy i przeglądania jest bardzo niewygodne. Ja bym zrobił selekcję tego co posiadasz. No ale może się po prostu czepiam i tyle.
Ostatnio zmieniony przez misi3k6 Wto Kwi 28, 2009 23:08, w całości zmieniany 2 razy
Robercik, 1. jak uważasz, ja myślę, że i pykając fotki normalnie uchwyci się coś ciekawego tylko trzeba chcieć. Szkoda, że idziesz w ilość a nie jakość.
może źle to nazwałem, ogólnie napewno jakość, ale tym razem (z różnych powodów) była to ilość i to otwarcie przyznałem
2. Galeria to miniaturki po ~20kB x ~1100 zdjęć = ~20MB, to już trochę jednak jest. Nie wiem jak innym ale na moim łączu trzeba czekać kilka dobrych minut na załadowanie całej galerii.
to fakt, 20MB to sporo.. jedynie selekcja coś da, a na nią nie miałem wczoraj czasu i wrzuciłem "w kupie", ogólnie dobrym pomysłem jest po prostu selekcja i odrzucenie 90% śmiecia, ale jak nie mam czasu, to może porobię podział na kilka mniejszych podkatalogów, żeby sensownie się to włączało.. (czy to po ileś zdjęć, czy np podział na fotografowane samochody - napewno będzie to wygodne dla oglądających)
A do tego zdjęcia po powiększeniu w rozdziałce prosto z puchy i przeglądania jest bardzo niewygodne.
testowałem różne skrypty do galerii i dla mnie imgindex jest najwygodniejszy ze względu na "warunki", w których te galerie automatycznie tworzę.. to prosty skrypcik w bashu, który z dostępnych JPGów robi miniaturki.. są jakieś galerie we flashu itp, ale to pod Windows, którego tu nie posiadam..
Ja bym zrobił selekcję tego co posiadasz. No ale może się po prostu czepiam i tyle.
nie czepiasz się, tylko wprowadzasz konstruktywną krytykę, a taka jest zawsze mile widziana
widzisz prezes, teraz z imprezy będzie 1000 zdjęć zamiast 50 dobrych, nowy regulamin sie sprawdza, oby tak dalej <spoko> <rotfl> <pupcia>
Popieram w pełnej rozciągłości.Prezes narobiłes bidy jeśli chodzi o dział foto i to jest pewne.
Jednocześnie wielkie dzięki dla Robercika <spoko> ,że napykał fot bo inaczej wogóle bysmy na zdjęciach imprezy nie pooglądali
_________________ '96 Subaru Impreza GT wozi dupę
'00 Daewoo Matiz Van rolniczo-służbowy
'95 Daewoo Nexja GSi 16v szczur na tor