Wysłany: Pią Lut 16, 2007 10:39 Na światłach mijania przez cały rok
Na światłach mijania przez cały rok
Sejm przyjął zmiany w prawie o ruchu drogowym. Poprawki przewidują między innymi obowiązek jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok.
Za jazdę w dzień bez włączonych świateł ma grozić mandat w wysokości 100 złotych. Obecnie kierowcy w Polsce mają obowiązek jazdy z włączonymi światłami od 1 października do ostatniego dnia lutego, a także w deszczowe i mgliste dni.
W Europie jazda z włączonymi światłami przez cały rok obowiązuje między innymi w Czechach i Słowacji oraz w krajach skandynawskich.
ehhh co za kraj juz niemaja normalnie co robic na tej wiejskiej i uchwalaja jakies durne przepisy, po co nam swiatla mijania w piekny sloczneczny czerwcowy lipcowy dzien:|:| w skandynawi to ja rozumiem tam to co innego czy tak tak samo czechy i slowacja bo gorzyste mgliste karej ale w PL to niemam pojecia i zluzycie paliwa wzrosnie w skali roku przez durny przepis a najbardzije to policja bedzie sie cieszyc do w lecie bede mieli łatwe i szybkie pieniadze za mandaty
Auto: Galant
Skąd: Bronowice Pomógł: 6 razy Dołączył: 21 Sie 2006 Posty: 661
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 11:30
No tak. Rocznie wydasz 15 zł więcej na paliwo. To rzeczywiście majątek. Nie raz w czasie mgły "wyrastały" przed moją maską samochody bez świateł. Zgoda, że w mieście może to przesada, że przez cały rok, ale w trasę to bezwzględnie potrzebne. Nawet w słoneczny dzień auto jadące na światłach o wiele lepiej widać.
Ogólnie pomysł uwarzam za dobry, koszt dodatkowego paliwa, żarówki (czyli grosze) napewno nie wpłynie znacząco na budżet domowy, może za to uratować tyłek.
_________________ "Never drive faster than your Angel can fly..."
Auto: E90 330i
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Maj 2004 Posty: 636
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 11:32
MarcinLbn napisał/a:
ehhh co za kraj juz niemaja normalnie co robic na tej wiejskiej i uchwalaja jakies durne przepisy, po co nam swiatla mijania w piekny sloczneczny czerwcowy lipcowy dzien:|:| w skandynawi to ja rozumiem tam to co innego czy tak tak samo czechy i slowacja bo gorzyste mgliste karej ale w PL to niemam pojecia i zluzycie paliwa wzrosnie w skali roku przez durny przepis a najbardzije to policja bedzie sie cieszyc do w lecie bede mieli łatwe i szybkie pieniadze za mandaty
pojezdzij w trasie to zobaczysz, ze duzo ulatwiaja swiatla wlaczone
dobra moze z tym zluzyciem to troche przesadzilem przyznaje sie do bledu:D trasa jeszcze ujdzie z tymi swiatlami ale po co w miescie w lecie swiatla to juz jest nieporozumienie. a bylo mozna zrobic ustawe ze poza miastem przez caly rok a w miescie tak jak bylo tylko od pazdziernika do marca.
dobra moze z tym zluzyciem to troche przesadzilem przyznaje sie do bledu:D trasa jeszcze ujdzie z tymi swiatlami ale po co w miescie w lecie swiatla to juz jest nieporozumienie. a bylo mozna zrobic ustawe ze poza miastem przez caly rok a w miescie tak jak bylo tylko od pazdziernika do marca.
ale masz problem ja pier..., tak trudno Ci jest wlaczyc swiatla
Auto: ...
Skąd: Polska Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Maj 2004 Posty: 3215
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 12:06
bardzo mi sie ten przepis podoba , o wiele lepiej jest widoczny samochod z właczonymi swiatłami w słoneczne dni , i jak najbardziej sie podpisuje pod tym
Nie rozumiem dlaczego niektorych tak to denerwuje to jest troska o bezpieczenstwo Twoje i innych.
a jak trudo komuswłaczyc swiatła to niech sobie zamontuje urzadzenie ze po wlaczeniu zapłonu swiatła automatycznie sie właczaja:D nie bedzie problemu ze ktos zapomni
właczyc
_________________ "nie sztuką jest zwrócić na siebię uwagę tonami spojlerów i neonów... sztuką jest zrobić to bez nich..."
Auto: Galant
Skąd: Bronowice Pomógł: 6 razy Dołączył: 21 Sie 2006 Posty: 661
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 12:27
MarcinLbn napisał/a:
Sorry, ale musiałem.
A co mają powiedzieć właścieciele samochodów z otiweranymi światłami? Zdajesz sobie sprawę jak to psuje aerodynamikę? To dopiero wzrasta spalanie
_________________ "Never drive faster than your Angel can fly..."