FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Na światłach mijania przez cały rok
Autor Wiadomość
Upierdliwy 
speed demon
aka Clio

Auto: 525
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 10:39   Na światłach mijania przez cały rok

Na światłach mijania przez cały rok
Sejm przyjął zmiany w prawie o ruchu drogowym. Poprawki przewidują między innymi obowiązek jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok.
Za jazdę w dzień bez włączonych świateł ma grozić mandat w wysokości 100 złotych. Obecnie kierowcy w Polsce mają obowiązek jazdy z włączonymi światłami od 1 października do ostatniego dnia lutego, a także w deszczowe i mgliste dni.

W Europie jazda z włączonymi światłami przez cały rok obowiązuje między innymi w Czechach i Słowacji oraz w krajach skandynawskich.

Żródło: onet.pl

cymbur01 
prawdziwy tuner

Auto: audi 80 quattro
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 10:55   

fuck :/ na H mnie swiatala w 30 stopniowy upal lipcowy :/ czy nasz rzad kiedy kolwiek powymiera???

Misiek_lbn 
the fastest furious

Auto: 200sx s14a
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 11:01   

w Irlandii wogóle takiego obowiązku nie ma... i często zdarza się że jeżdżą debile wieczorem bez świateł i prawie ich nie widać... albo w deszcz... :/

msjk 
prawdziwy tuner

Auto: E90 330i
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 11:11   

ja i tak jezdze caly rok na swiatlach :P
bez swiatel mnie nie widza :|

MarcinLbn 
the fastest furious
Ustrzelił 100000post

Auto: nexia
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 11:18   

ehhh co za kraj juz niemaja normalnie co robic na tej wiejskiej i uchwalaja jakies durne przepisy, po co nam swiatla mijania w piekny sloczneczny czerwcowy lipcowy dzien:|:| w skandynawi to ja rozumiem tam to co innego czy tak tak samo czechy i slowacja bo gorzyste mgliste karej ale w PL to niemam pojecia i zluzycie paliwa wzrosnie w skali roku przez durny przepis a najbardzije to policja bedzie sie cieszyc do w lecie bede mieli łatwe i szybkie pieniadze za mandaty

noPROBlEm 
prawdziwy tuner
V6 User

Auto: Galant
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 11:30   

No tak. Rocznie wydasz 15 zł więcej na paliwo. To rzeczywiście majątek. Nie raz w czasie mgły "wyrastały" przed moją maską samochody bez świateł. Zgoda, że w mieście może to przesada, że przez cały rok, ale w trasę to bezwzględnie potrzebne. Nawet w słoneczny dzień auto jadące na światłach o wiele lepiej widać.
Ogólnie pomysł uwarzam za dobry, koszt dodatkowego paliwa, żarówki (czyli grosze) napewno nie wpłynie znacząco na budżet domowy, może za to uratować tyłek.

bodek 
Dyrektor

Auto: maty
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 11:31   

MarcinLbn napisał/a:
i zluzycie paliwa wzrosnie w skali roku

to i wycieraczek nie wlaczaj i radia nie sluchaj, bo Ci spalanie wzrosnie :haha:

msjk 
prawdziwy tuner

Auto: E90 330i
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 11:32   

MarcinLbn napisał/a:
ehhh co za kraj juz niemaja normalnie co robic na tej wiejskiej i uchwalaja jakies durne przepisy, po co nam swiatla mijania w piekny sloczneczny czerwcowy lipcowy dzien:|:| w skandynawi to ja rozumiem tam to co innego czy tak tak samo czechy i slowacja bo gorzyste mgliste karej ale w PL to niemam pojecia i zluzycie paliwa wzrosnie w skali roku przez durny przepis a najbardzije to policja bedzie sie cieszyc do w lecie bede mieli łatwe i szybkie pieniadze za mandaty

pojezdzij w trasie to zobaczysz, ze duzo ulatwiaja swiatla wlaczone :spoko:

daniel 
technical monster
hondatech.pl

Auto: CRV
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 11:34   

napewno poprawi to bezpieczeństwo na drogach, więc jestem ZA

Piszę poprawnie po polsku

あなたの車についての議論

bodek 
Dyrektor

Wysłany: Pią Lut 16, 2007 11:36   

daniel napisał/a:
napewno poprawi to bezpieczeństwo na drogach, więc jestem ZA

dokladnie, ja caly rok jezdze

MarcinLbn 
the fastest furious
Ustrzelił 100000post

Auto: nexia
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 11:44   

dobra moze z tym zluzyciem to troche przesadzilem przyznaje sie do bledu:D trasa jeszcze ujdzie z tymi swiatlami ale po co w miescie w lecie swiatla to juz jest nieporozumienie. a bylo mozna zrobic ustawe ze poza miastem przez caly rok a w miescie tak jak bylo tylko od pazdziernika do marca.

bodek 
Dyrektor

Wysłany: Pią Lut 16, 2007 11:48   

Cytat:
dobra moze z tym zluzyciem to troche przesadzilem przyznaje sie do bledu:D trasa jeszcze ujdzie z tymi swiatlami ale po co w miescie w lecie swiatla to juz jest nieporozumienie. a bylo mozna zrobic ustawe ze poza miastem przez caly rok a w miescie tak jak bylo tylko od pazdziernika do marca.

ale masz problem ja pier..., tak trudno Ci jest wlaczyc swiatla :roll:

wilku 
speed demon

Auto: ...
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 12:06   

bardzo mi sie ten przepis podoba , o wiele lepiej jest widoczny samochod z właczonymi swiatłami w słoneczne dni , i jak najbardziej sie podpisuje pod tym :)

Nie rozumiem dlaczego niektorych tak to denerwuje :/ to jest troska o bezpieczenstwo Twoje i innych.

a jak trudo komuswłaczyc swiatła to niech sobie zamontuje urzadzenie ze po wlaczeniu zapłonu swiatła automatycznie sie właczaja:D nie bedzie problemu ze ktos zapomni
właczyc :D

www.shift-r.com

Piszę poprawnie po polsku
.

HaGie 
pro racer

Auto: sej, gej
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 12:16   

Ci co pisza po h... swiatla przez caly rok, widocznie nigdy poza granice lublina nie wyjedzali :S albo nie maja samochodu i jezdza autobusami :haha:

bardzo dobrze ze sejm sie zdecydowal na swiatla przez caly rok :spoko:

bodek napisał/a:
MarcinLbn napisał/a:
i zluzycie paliwa wzrosnie w skali roku

to i wycieraczek nie wlaczaj i radia nie sluchaj, bo Ci spalanie wzrosnie :haha:

bedzie musial zagazowac :haha:

noPROBlEm 
prawdziwy tuner
V6 User

Auto: Galant
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 12:27   

MarcinLbn napisał/a:

Sorry, ale musiałem.

A co mają powiedzieć właścieciele samochodów z otiweranymi światłami? Zdajesz sobie sprawę jak to psuje aerodynamikę? To dopiero wzrasta spalanie :spoko:

Odpowiedz do tematu