FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Założenie LPG
Autor Wiadomość
Rysiek 
speed demon
Prawie jak STIG

Auto: służbowe
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 01:50   Założenie LPG

Jako ze autem jezdze dosc duzo a pali sporo, to myslalem nad LPG...jak jest z uzywanym gazem, duzo problemow z zalożeniem uzywki?Kolega ma do sprzedania LPG ale niewiem czy kto kolwiek zaloży i wbije w dowod...zna sie ktos na tym?
Ostatnio zmieniony przez daniel Nie Mar 18, 2007 04:58, w całości zmieniany 1 raz  

Kamil 
the fastest furious

Auto: .
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 09:07   

Podstawą jest atest zbiornika (butli), który w nowym jest ważny na 10 lat. Jeżeli butla jest Polska (a tak jest w 99% przypadków z firmy "Stako" w Słupsku) to zawsze można dostać duplikat atestu od producenta (trzymają go u siebie też 10 lat, koszt ok. 35 zł).
Wszystkie elementy instalacji gazowej (reduktor, zawory) wystarczyło, że musiały mieć znak homologacyjny E4 (być może, że po nowych zmianach jeszcze jakiś inny, ale wątpię).
Montażu oczywiście możesz dokonać na podwórku pod blokiem, ale.... musisz znać przepisy i wykonać właściwy montaż (np. odległość przewodów gazowych, bez ekranu blaszanego- min. 10 cm od rur wydechowych, reduktora- min. 15 cm od kolektora wydechowego, wlew gazu min. 30, albo 50 cm od końca rury wydechowej- nie pamiętam), no i oczywiście zaprzyjaźniona stacja montażu gazu, musi przejrzeć Twoją "twórczość", żeby wystawić Ci świstek, że to oni zamontowali ;) (pewnie z 5 dych skasują :) ).
Z tymi dwoma świstkami (atest butli i montażu-nie zgubić ich nigdy!) jedziesz na stację diagnostyczną i najczęściej nawet nie zaglądając Ci do samochodu skasują Cię za wpis do dowodu, że wózek jest na "gaza dusząca" :)

pilachgt 
the fastest furious
die Welt der Huren

Auto: destrukcja
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 10:32   

Rysiu, nie mów że do cabrio chcesz gaz ładować :/

ELPIDŻI RAKIET FJUŁEL 15,15s/400m
PB PAŁER 6s/14,58s

Kamil 
the fastest furious

Auto: .
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 10:55   

Wszyscy gaz wywalają a Rysio zakłada :D :rotfl:

pilachgt 
the fastest furious
die Welt der Huren

Wysłany: Nie Mar 18, 2007 11:27   

Kamil napisał/a:
Wszyscy gaz wywalają a Rysio zakłada :D :rotfl:

:haha:

Jeszcze zrozumiałbym gazować 1,6 stare, ale 2,0 16v?? Uważam że głupi pomysł, trzeba było zrobić swapa na jakiegos dieselka.

PB PAŁER 6s/14,58s

QSY 
speed demon
emeryt

Auto: STI & Polonez 1500
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 11:40   

zapomnij o zalozeniu uzywanej instalacji, nawet jezeli taka instalacja ma papiery nikt nie wbije ci tego w dowód. A wogóle po kiego grzyba był ten swap skoro nie stac Cie na paliwo? :|

Rysiek 
speed demon
Prawie jak STIG

Auto: służbowe
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 12:30   

oj mysle nad lpg bo przy baaardzo spokojnej jezdzie pali nawet 11l a waszka coraz drozsza :| i cena ma dalej isc w gore

No nic, Kaczy mi wszytko wyjasnij na gg...dzieki :spoko:

zastanowie sie jeszcze mocno bo podobno strasznie duzo tracą te silniki przy zwyklej instalacji :/

Kamilku skąd Ty kopiujesz takie mądrde rzeczy... :mrgreen: choidzilo mi o zalegalizowanie instalacji :spoko: ;)

pilachgt 
the fastest furious
die Welt der Huren

Wysłany: Nie Mar 18, 2007 12:56   

Rysiek napisał/a:

zastanowie sie jeszcze mocno bo podobno strasznie duzo tracą te silniki przy zwyklej instalacji :/

:haha:

Stracisz tyle ze juz nie bedziesz mial po co stawac na inzynierskiej z takim rsem co ostatnio, albo corsa.

[ Dodano: Nie Mar 18, 2007 12:58 pm ]
Wiec sie mocno zastanow czy jest sens psuc samochod.

PB PAŁER 6s/14,58s

kicek 
prawdziwy tuner
F*ckThePrincess

Auto: SDI po czipie
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 13:03   

Rysiu zakładaj LPG najzwyklejszy i najtańszy, bedziesz oszczędniej jeździł a np na piątki czy inne kille wyciągasz mikser z dolotu i auto zapiernicza jak seria... Zamulony na gazie bedzie i to grubooo ale jak juz pisałem mikserx out i zapierda..... :fucku:

pilachgt 
the fastest furious
die Welt der Huren

Wysłany: Nie Mar 18, 2007 13:17   

kicek napisał/a:
Rysiu zakładaj LPG najzwyklejszy i najtańszy, bedziesz oszczędniej jeździł a np na piątki czy inne kille wyciągasz mikser z dolotu i auto zapiernicza jak seria... Zamulony na gazie bedzie i to grubooo ale jak juz pisałem mikserx out i zapierda..... :fucku:

Po wyjeciu miksera nie zapiernicza jak seria.
Przukladem jest audi a3 1,8t czarka ktore bez gazu lalo mi punto, a potem zbieral baty od punto, nawet jak wyjmowal mikser.
Honda wilka tez jets rzykladem jak mozna zamulic auto, zamiast jak 160 konny 1,6 jezdzi jak ten 130.

PB PAŁER 6s/14,58s

Vesti 
drag czempion
FUCKING GREAT

Auto: F7P
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 13:25   

pilachgt napisał/a:
kicek napisał/a:

Przukladem jest audi a3 1,8t czarka ktore bez gazu lalo mi punto, a potem zbieral baty od punto, nawet jak wyjmowal mikser.
Honda wilka tez jets rzykladem jak mozna zamulic auto, zamiast jak 160 konny 1,6 jezdzi jak ten 130.

Bo.. wyjęcie miksera to nie wszystko.. :D
Trzeba jeszcze pobawić sie takim małym ustawieniem.. nalepiej ustawic auto na benzynie .. :D zaznaczyć śrubokrętem.. :D potem na gazie mały retusz.. też zaznaczyć..

W piatek zdejmujemy mikser, ustawiamy i zapierd.....

Michanio 
Nowiciusz ;>

Auto: Golf 3 2.0 Gti 16v
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 13:46   

Gaz to jest do kuchenek, nie zakładaj tego szamba, ja po kupieniu samochodu miałem instalacje... wogóle to nie jechało, potem wyciągnąłem mikser i nawet nieźle teraz chodzi, czuć choć troche moc. A tak na zdrowy rozum oblicz sobie ile musiałbyś zrobic kilometrów zeby załozenie instalacji sie wogóle zwróciło, i tak jeszcze na koniec podobno gaz ma zdrożec o 60 gr. tak mówił Stonoga a on sie zna. Szczerze odradzam LPG no chyba ze sekwencja ale to inna bajka.

MarcinLbn 
the fastest furious
Ustrzelił 100000post

Auto: nexia
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 14:04   

Michanio napisał/a:
Gaz to jest do kuchenek, nie zakładaj tego szamba, ja po kupieniu samochodu miałem instalacje... wogóle to nie jechało, potem wyciągnąłem mikser i nawet nieźle teraz chodzi, czuć choć troche moc. A tak na zdrowy rozum oblicz sobie ile musiałbyś zrobic kilometrów zeby załozenie instalacji sie wogóle zwróciło, i tak jeszcze na koniec podobno gaz ma zdrożec o 60 gr. tak mówił Stonoga a on sie zna. Szczerze odradzam LPG no chyba ze sekwencja ale to inna bajka.

ale wiadomo ze jak GAZ zdrozeje to i paliwko zdrozeje a roznice w cenie zawsze bede i to spore przynajmniej mi sie tak wydaje. jak komos zalezy na mocy osiagach itp. to wiadomo ze gazu sobie niezalozy. ale tez niemozna tak odrazu przekreslac gazu ze to szambo i ze gaz to tylko do kuchenek. bo jak narazie to gaz najtaniej wychodzi no jeszcze jakis oszczedny diselek jest porownywalny. jak ktos duzo jezdzi to to szybciutko mu sie koszty zwroca a potem to juz bedzie tylko czul ulge w portfelu.

kicek 
prawdziwy tuner
F*ckThePrincess

Auto: SDI po czipie
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 14:08   

pilachgt napisał/a:

Mam pare przykładów oczywiście chodzi o Japońskie zabawki nie wiem jaki taki szwab znosi wyjecie miksera, wiem jednak ze Primera Adasia czy Colt GTi Siwcia podaje bez miksera o niebo lepiej...

Nie wszystkich stać na PB...
Przytocze słowa Kaczego NO LPG-NO MONEY ;) :spoko:

Michanio 
Nowiciusz ;>

Auto: Golf 3 2.0 Gti 16v
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 14:38   

No wiadomo, jakbym duzo jeździł to LPG jest luz, ale silnik nie "długo" pochodzi na gazie, wszystko sie szybciej zużywa, zreszta kazdy wie jak jest...

Odpowiedz do tematu