FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Silnik po remoncie i ... dymi
Autor Wiadomość
Cybek 
Widać, że się stara
fanaudi

Auto: 80 B4 1,9 TD Avant '94
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 14:28   Silnik po remoncie i ... dymi

Witam! Tydzień temu gość mi splanował głowicę i powymieniał parę detali (nowa usczelka, uszczelniacze, popychacze, zawory) założył i wszystko ok było dopiero parę dni temu zauważyłem, że po dłuższym postoju, przy odpalaniu wali taka chmura siwego dymu jakby coś sie jarało. Po paru mniutach jak wyłącze i odpalam znowu, jest OK. Coś tam podczas dłuższego się gromadzi? Gdzie szukać przyczyny? Będę wdzięczny za info!

Jaqub 
speed demon
8000K power zenon

Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 15:43   

Cybek napisał/a:
Tydzień temu gość mi splanował głowicę i powymieniał parę detali (nowa usczelka, uszczelniacze, popychacze, zawory)

w silniku jest jeszcze kilka innych detali... np dol silnika :mrgreen: jesli nie bylo nic tam ruszane to czemu sie dziwisz? no chyba ze Twoj motor nie ma pierscieni itp :spoko:

MACIOR 
speed demon
aaaapsik!!!

Auto: jeździ :)
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 16:23   

Uszczelniłeś góre silnika (głowice) to ciśnienie ucieka przez dół, odłącz odme i zobacz jak będzie.

lexy 
Specjalista
Prochip Nałęczów

Auto: astra
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 18:43   

a jakiego koloru ten dym ;) ???

slg 
streetracer

Auto: Audi A6 3.0TDi V6 Quattro
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 18:49   

zawsze może to też być oliwa którą turbo przepusciło do wydechu w trakcie postoju furaka. Jeśli dym jest bardziej biały niż siwy to przyjrzałbym sie dokładniej ustawieniu statycznego początku tłoczenia na pompie...

Cybek 
Widać, że się stara
fanaudi

Wysłany: Wto Lip 10, 2007 19:43   odp

Hmmm. Tak jak myślałem, jest pare możliwych przyczyn. Zaczne chyba od ustawienia statycznego kąta wyprzedzenia. Jeśli to pierścienie to dlaczego dymi tylko przy rozruchu zimnego silnika a potem normalnie? Dym jest bardziej biały niż siwy, no może zalatuje troszke niebieskim, ale nie dużo.

_Rafi_ 
streetracer

Auto: ropniak
Wysłany: Sro Lip 11, 2007 21:46   

Jeśli dymi tylko przy rozruchu to znaczy że uszczelniacze kiepskie(znaczy ci nikt nie wymieniał)Poprostu nacieka troszkę podczas postoju z klawiatury zaworów i później już spoko.Na 99% to jest to.

Cybek 
Widać, że się stara
fanaudi

Wysłany: Sro Lip 11, 2007 22:45   odp

Hmmm. Uszcelniacze kupiłem nowe. Nie sądze żeby znajomy magik zamontował stare. Choć brzmi logicznie to myślę że to nie to. Jeden Ziom mi mówił że to z turbiny podczas jazdy wali łolej do kolektora no i spływa podczas dłuższego postoju i jest to możliwe bo przy okazji remontu magik udrożnił mi turbinkę. Ziom ten radzi mi wyciągnąć odmę, zaślepić otwór, sprawdzić czy nie kopci przez odmę na rozgrzanym silniku, jeśli OK to podłączyć ją pod wlot powietrza przy filtrze. Jutro jade do magika to będziemy kminić. Tak czy inaczej dam znać jak tam co tam. Dzięki!

marewel 
Specjalista

Auto: 1.9TDI
Wysłany: Sob Lip 14, 2007 23:36   

Podobny problem Hondzie Civic mam,pierscienie chyba nowe,uszczelniacze nowe cicinienie na cylindrach po 12,a dymi jak parowóz.

MACIOR 
speed demon
aaaapsik!!!

Wysłany: Sob Lip 14, 2007 23:56   

marewel napisał/a:
Podobny problem Hondzie Civic mam,pierscienie chyba nowe,uszczelniacze nowe cicinienie na cylindrach po 12,a dymi jak parowóz.

Honowałeś tuleje ????

marewel 
Specjalista

Wysłany: Nie Lip 15, 2007 11:19   

Przed zdjeciem glowicy,cicnienie mial 12-12-6-4,wymontowalem 1 tlok i pierscienie wygladaly mi na nowe.Nie,nie honowalem.

MACIOR 
speed demon
aaaapsik!!!

Wysłany: Nie Lip 15, 2007 14:02   

Przekręciłeś pierścienie na tłoku i nieprzylegają teraz dobrze do gładzi cylindra, ostry kat na mineralnym oleju i powinno się ułożyc za jakiś czas.

marewel 
Specjalista

Wysłany: Nie Lip 15, 2007 21:55   

Nie wydaje mi sie,bo nie mam progów na cylindrach.Jutro sprawdze gumnki zaworowe bo moga byc trefne.

MACIOR 
speed demon
aaaapsik!!!

Wysłany: Nie Lip 15, 2007 22:18   

Nie o progi chodzi, cylinder nie ma idelanie okrągłego kształtu, bardziej przypomina jajo/elipse i pierścienie idealnie nie przylegają do gładzi i robią się przedmuchy, dlatego powinno się robic honowanie, nawet ręczne przy każdej rozbiórce silnika jeżeli wyciagasz tłoki.

TTomek 
streetracer

Auto: T.C.T;A5Tred;UnoT;A8 AKG
Wysłany: Nie Lip 15, 2007 22:40   

Cytat:
Nie,nie honowalem.

powalona 'nowa" szkoła składania silników ...nie rozumiem po jaki ch%$ wymieniać pierścienie nie robiąc honowania , nawet ręczną honownicą :o :o :o

bez tego cały remont można sobie w pupe wsadzić , tak delikatnie mówiąc.,..

Odpowiedz do tematu